Apple siver inn i norske bedrifter

Apple siver inn i norske bedrifter

Nye arbeidsformer truer Windows. Sju av ti norske Cisco-ansatte vil ha Mac.

Det er som regel kun snakk om hvor mange prosentpoeng forbi 90 prosent som bruker Windows som operativsystem. Selv når Mac rapporterer stor økning i salget, så er det snakk om i underkant av et prosentpoeng endring i den store sammenhengen.

Apple har ikke vært ansett som noen stor spiller i større virksomheter. Og sant og si har markedsføringen også vært primært rettet mot privat bruk for konsumenter.

Men nå trekker flere trender i favør av Windows-alternativer. Smarttelefoner og nettbrett har gitt private brukere nye arbeidsformer, og en mer personlig tilknytting til dingsen som gir dem en personlig digital hverdag. Brukere er private i ett øyeblikk, på jobb i det neste. Og de vil ikke bytte enhet eller underlegge seg et standardiseringstyranni.

Din digitale bestevenn på jobb

Konseptet ”BYO” (Bring Your Own) er ikke lenger et liberalt konsept for servering av mat og drikke. Nå er det servering av bedriftens it-tjenester det gjelder. Dette er mulig fordi tjenestene kan leveres via web, fra nettskyen eller i virtuelle arbeidsflater.

Et eksempel på hvordan dette er tatt i bruk er hos Cisco.

- Her fikk flere opp øynene for Apple gjennom konsumproduktene, og begynte etter hvert å ta dem med inn i bedriften. Standard Windows-pc og standard Symbian-telefoner ble byttet ut med Mac og Iphone, sier forretningsutvikler Nils Ove Gamlem i Cisco.

Dingseløver hjelper

Gamlem underslår ikke at Cisco trolig har litt over gjennomsnittlig tekno-interesserte ansatte. Mac-ene gled inn i miljøet ved at informasjon om tilkobling, wikier og guider for tilpasning og bruk ble delt via interne sosiale nettverk.

- Men det viktigste var nok at det som trengs av it kan serveres fra nettskyer, om de nå er private eller offentlige. Ellers leveres tjenestene via web eller virtuelle arbeidsflater. Da trengs det bare en rask og stabil nettverksmaskin, og det kan Mac levere, mener Gamlem.

I Cisco er retningslinjene endret, og ansatte kan nå velge mellom Mac eller Windows når pc-ene byttes hvert tredje år.

- Nå har vel halvparten av de som jobber her i Norge Mac som primærmaskin. Ved bytte ser det ut til at sytti prosent heller velger Mac. Og det er ikke et skille mellom nivåer eller jobbfunksjoner i dette valget, sier Gamlem.

Han roser selv Windows 7, men opplevde etter nyinstallering at det ble for tregt i praktisk bruk etter 6-7 uker. Personlig mener han at dette ikke er et problem med Mac.

- Det er heller ingen grunn til å underslå at Apple er et trendy og ”kult” produkt som folk gjerne vil vise at de bruker. Nye nettbrett og smarttelefoner med for eksempel Android kan fort endre dette innen et års tid. Det blir som bilfarge, i fjor var hvit en populær farge for nye biler, sier Gamlem.

Sikkerhet ingen hindring

En innvending mot konsumprodukter i bedriften er sikkerheten. Cisco ser ikke det som noe problem.

- Det blir feil og unødvendig vanskelig å bygge inn og være avhengig av høyest mulig sikkerhet i selve enheten. Sikkerheten bør være designet inn i nettverket slik at enhetssikkerhet ikke blir et argument mot at sluttbruker kan bruke den enheten som løser jobben enklest mulig.

Gamlem forteller at han har sett noe av samme trenden hos partnerne til Cisco. Også integrasjonen av Tandberg har ført til at Mac også tas i bruk i videokonferanseselskapet.

Kontroll over data, ikke brukere

Citrix leverer virtuelle arbeidsflater til de fleste enheter. Det har de drevet med i flere år, blant annet var de først ute med å levere Windows til Apple Ipad.

- Det handler om at it-avdelingen må få tilbake kontrollen over sikkerheten i bedrifts-it. Med virtuelle arbeidsflater kan brukeren få en sikker tilgang fra den enheten de trives best å jobbe med, men hvor informasjonen til virksomheten fortsatt er trygg, sier Ole Kristian Lona, teknologievangelist hos Citrix i Norge. Deres Receiver-app kan levere hele arbeidsflater lik et Windows-skrivebord, eller bare verktøyapplikasjoner til Apple, Android, Windows og Blackberry-enheter.

Les saken her: Trenger bedre sikkerhet på brett

Les om:

Komponenter