Apple sjokkerer med nye App Store-regler

Apple sjokkerer med nye App Store-regler

Myker opp Flash-forbudet og blir mer åpne. Konkurrentene jubler.

Til alles store overraskelse gjorde Apple torsdag en rekke endringer til hvordan selskapet håndterer godkjenning av programmer på App Store. Tiltaket er et tydelig forsøk på å imøtekomme kritikken som har blitt rettet mot selskapet siden utviklerprogrammet for iOS ble lansert.

For det første har Apple publisert alle retningslinjene som selskapets ansatte bruker for å bestemme om et program skal kunne godkjennes på App Store.

Retningslinjene er i utgangspunktet gjort tilgjengelig for registrerte utviklere som har inngått en taushetsavtale med Apple, men er selvsagt lekket ut på internett. I en pressemelding uttrykker selskapet at offentliggjøringen av dokumentet vil gjøre det enklere å forstå hvilke krav som stilles til programmer som sendes inn til App Store.

”Vi håper at dette skal gjøre oss mer gjennomsiktige og hjelpe utviklerne våre med å lage enda bedre apps for App Store”, skriver Apple i pressemeldingen.

LES OGSÅ:

Apple i politisk karikaturstrid

Fjerner Flash-forbudet - delvis

Samtidig har Apple bestemt seg for å myke opp regelverket for utviklere av programmer til iPhone, iPod touch og iPad. Å dømme av ordlyden i pressemeldingen ser endringene ut til å innebære at man igjen godkjenner applikasjoner som er laget med hjelp av tredjepartsprogrammer som for eksempel Adobes Flash-konverter som er en del av Creative Suite 5. Det skriver John Gruber i en analyse på Daring Fireball, ifølge Macworld.se.

Apple erklærer at de ”fjerner en del av begrensningene på utviklingsverktøyene som brukes for å lage iOS-applikasjoner, så lenge programmene som lages ikke laster ned noen kode. Dette skulle gi utviklerne den fleksibiliteten de ønsker, samtidig som vi bevarer den sikkerheten vi trenger”.

Endringene ser altså ut til å oppheve forbudet Apple innførte tidligere i år når det gjelder bruken av tredjepartsverktøy for å utvikle programmer for App Store. Mange tolket forbudet som et slag i trynet på Adobes Flash-plattform, som Apple hadde utestengt på sin iOS-plattform både som nettlesertillegg og som et utviklingsmiljø for å lage applikasjoner. Nå som forbudet er opphevet er det eneste gjenværende kravet at applikasjoner ikke må laste ned ekstern kode, med unntak av JavaScript-kode som kjøres på Apples egen WebKit-motor, som blant annet Safari er bygget på.

I løpet av torsdag hadde Adobes aksekurs stedet med over 9 prosent, ifølge Fortune.

LES OGSÅ:

Hva handler Flash-krigen om?

Oppretter egen gruppe for godkjenning

Til slutt har Apple offentliggjort opprettelsen av et eget styre for app-godkjenning (”App Store Review Board”), som har det formål å gi utviklere ”muligheten til å klage på avslag av en applikasjon hvis de mener at funksjonaliteten eller den tekniske gjennomføringen var misforstått”.

Utnevnelsen av styret er ment å imøtekomme ønskene om et mindre tilfeldig godkjenningsregime, noe selskapet tidligere har fått mye kritikk for.

LES OGSÅ:

Seks Jobs-argumenter mot Flash

Men hvorfor?

Nøyaktig hvorfor Apple nå har bestemt seg for å bli enda mer åpne i forhold til iPhone-utvikling kan man jo bare spekulere i.

Konkurransen fra Flash-vennlige telefoner og tavle-pc-er som kjører Googles Android-operativsystem er et alternativ.

Fra før av vet vi også at det amerikanske konkurransetilsynet før sommeren satte i gang en undersøkelse av Apples forbud mot tredjepartsverktøy før sommeren, en etterforskning som angivelig skal ha vært på oppdrag fra Adobe.

Les Apples regler for App Store-godkjenning på neste side!

Komponenter