Apple stopper Google-program

Apple stopper Google-program

Apple avviser Google Voice til iPhone, trolig på grunn av den amerikanske teleoperatøren AT&T.

Apple bestemmer selv hvilke programmer som havner i App Store. Godkjenningsprosessen er omstridt og Apple har fått mye kritikk for å ikke være konsekvente med hva som kommer gjennom og ikke. Som regel er det sistnevnte det stilles spørsmål ved. Denne gangen er det Google Voice, et voip-program, som er i søkelyset.

Google Voice er en tjeneste for internett-telefoni, som lar brukerne ringe eller sende sms gratis eller til en svært billig penge. Foreløpig er tjenesten bare åpen for brukere i USA, og man må ha invitasjon for å kunne bruke den. Fra før finnes Google Voice allerede tilgjengelig for Android-mobiler og BlackBerry.

Godkjent og ikke godkjent

For noen uker siden sendte inn Google inn et Google Voice-program for godkjenning i App Store. Men ifølge TechCrunch har søknaden blitt avslått.

Nettstedet skriver også at Apple nylig fjernet et annet Google Voice-program, GV Mobile, som allerede har ligget ute på App Store en stund. Årsaken skal være at programmene dupliserer funksjoner som allerede finnes på iPhone.

Utvikleren av GV Mobile, Sean Kovac, skriver på sin blogg at Apple ikke har spesifisert hvilke funksjoner det gjelder, men han antar at det er programmet i sin helhet som ikke faller i smak.

Misliker konkurransen

Det spekuleres nå i om det egentlige årsaken til avslaget er Apples samarbeid med den amerikanske operatøren AT&T. Google Voice kan brukes for å sende sms og ringe langdistansesamtaler gratis, en konkurranse AT&T trolig ikke setter pris på. Google Voice-brukere får dessuten et eget Google-telefonnummer ved siden av AT&T-abonnementet de har.

Apple og Google har for øvrig et tett samarbeid når det gjelder iPhone. Google har vært med på å utvikle den innebygde Youtube-applikasjonen og Google Maps. I tillegg sitter Google-sjef Eric Schmidt i Apple-styret, men Schmidt har sagt at han ikke deltar i diskusjoner omkring iPhone fordi den er den direkte utfordrer til Googles egen Android-plattform.

Nylig måtte imidlertid Google forkaste sin iPhone-applikasjon for vennesporingstjenesten Latitude, fordi Apple mente den lignet for mye på Google Maps. Og nå er det altså ip-telefoni som skaper uenighet mellom de to gigantene.

Omdiskutert samarbeid

AT&T har den siste tiden fått mye kritikk for sin harde iPhone-politikk. Amerikanske iPhone-brukere har ennå ikke fått mms-funksjonalitet og internettdeling (tethering) er noe operatøren vegrer seg for å innføre.

AT&T har også begrenset funksjonaliteten til iPhone-versjonen av Skype, den fungerer kun over trådløst internett og ikke via 3g-nettverket. Listen over hvorfor iPhone-eiere i USA hater AT&T ser ut til å bli stadig lengre.

Les for øvrig denne listen på hos søsternettsted PC World USA.

Komponenter