Apple svarer på Final Cut-kritikken

Apple svarer på Final Cut-kritikken

- Final Cut Pro X er begynnelsen på veien, ikke slutten.

Apple lanserte nylig den gjennomgripende, nye versjonen av videoredigeringsprogrammet Final Cut Pro X.

Programmet, som går fra versjon 7 og rett til 10 (X), har møtt motbør hos erfarne brukere. Nå svarer Apple på en rekke av ankepunktene.

Sjefsutvikler bak Final Cut Pro X, Randy Ubillos hos Apple, sier til MacNN at «Final Cut Pro X 1.0 er begynnelsen på veien, ikke slutten». Ser man på bruken av nummereringen, med en 1.0-versjonsindeks, er det tydelig at Apple ser på dette som et mer eller mindre helt nytt program som riktignok drar veksler på et etablert navn, men som likevel ikke er bekymret for å kaste en del gamle konsepter på sjøen. Og Apple er som kjent heller ikke redd for å ta slike grep i ny og ne.

Ubillos påpeker videre at en videreføring av hele funksjonssettet i versjon 7 aldri var Apples intensjon, og at det ikke var hensikten å skulle oppgradere FCP-prosjekter. Så visse grep er bevisste for å dytte plattformen i retning fremover, mens andre funksjoner ikke fant veien inn i første versjon av FCP X - men vil komme etter hvert. En rekke andre funksjoner vil man kunne få tilgang til via plugins, mens andre løsninger venter på at produsenter oppdaterer egne drivere.

For nye brukere hersker det ikke tvil om at denne versjonen er Apples mest avanserte og samtidig enkleste å bruke noensinne. FCP X er langt kraftigere enn iMovie, men likevel mye mindre fryktinngytende enn den gamle versjonen av Final Cut Pro.

David Pogue, fra New York Times, konsulterte Apples FCP-team for en rekke innsigelser, og har gjengitt disse i et innlegg på NYTs nettside her .

Final Cut Pro X' trange fødsel nådde til og med talkshowet til Conan O'Brien - se video nedenfor.

Du kan kjøpe Final Cut Pro X for 1699 kroner i Mac App Store her .

Du kan lese mer om Final Cut Pro X hos Apple her .