Apple svarer på iWork-kritikken

Apple svarer på iWork-kritikken

En større oppdatering av hele iWork-programpakken for Mac er nå lagt ut hos Apple.

Oppdateringene omfatter i tillegg en del feilrettinger av iMovie fra iLife-pakken. iMovie foreligger nå i versjon 10.0.2.

Snarveier til stiler

Den viktigste oppdatering i iWork-pakken for Mac er nok forbedringene av tekstbehandlings-programmet Pages. Der er for eksempel tastatursnarveiene for stiler kommet tilbake.

Ved den forrige oppdateringen av iWork-programmene la Apple stor vekt på få programmene til å fungere så likt som mulig på OS X- og iOS 7-plattformen. Hensikten var god – målet var å sikre et mest mulig enhetlig brukergrensesnitt på Mac- og iPad/iPhone-plattformene.

Problemet var bare at dette i praksis innebar en nedgradering av Pages-versjonen for Mac, i og med at nettbrett-apper generelt er mye enklere enn programvare for fullvoksne pc-er, som jo en Mac er.

Forrige Pages-oppdatering ble derfor møtt med et ramaskrik fra trofaste Apple-kunder. En del firmaer som har standardisert på iWork-programmene som sin viktigste kontor-programvare, holder fortsatt fast på iWork ’09-versjonen.

Lyttet til kundene

Apple har imidlertid lyttet til kundene og blant annet gjeninnført tastatursnarveiene for stiler, som for Mac-brukerne ble stående som hovedsymbolet på degenereringen av Pages. Tross sin relative enkelhet er dette programmet Apples svar på Microsoft Word og derfor et svært viktig Mac-program, mener mange Mac-brukere.

Pages har også fått mange andre forbedringer, inkludert enda bedre kompatibilitet med Microsoft Word 2013-dokumenter. I tillegg har det fått forbedret ePub-eksport, kjekt for alle dem som vil lage plattform-uavhengige digitale hefter og bøker basert på ePub-standarden.

Nytt for hele iWork-familien er at både de nylig oppdatert iOS-versjonene for iPad og iPad og oppdateringene fra OS X som nå er lagt ut, støtter deling av passordbeskyttede dokumenter via skytjenesten iCloud.

Den nye Pages-versjonen er 5.1.

Bedre Office-kompatibilitet

I regnearket Numbers, Apples svar på Excel og i enkelte tester bedømt som det svakest Office-alternativet i iWorks-pakken, er det nå mulig å eksportere passordbeskyttede regneark til Microsofts XLSX-format.

I tillegg er programmet blitt mer kompatibelt med Microsoft Excel 2013-regnearkformatet.

Numbers er nå kommet frem til versjon 3.1.

Naturligvis har også Apples svar på PowerPoint, Keynote, fått sine velfortjente forbedringer. Som med de andre iWorks-programmene er Keynote blitt mer kompatibelt med sin Microsoft-konkurrent, og tilpassede nummerformater i diagrammer bevares nå ved import av Microsoft Excel-regneark så vel som ved import fra Keynote ’09-versjonen.

Nytt er det også at man kan lage grafer som inneholder verdier basert på dato, klokkeslett og varighet.

Presentatør-grensesnittet, det vil si tilleggsinformasjonen som vises for presentatøren, men ikke for publikum under en Keynote-presentasjon, er blitt noe forbedret, men ikke særlig mye. «Nedgraderingen» på dette punktet i forrige oppdatering var blant de punktene som høstet mest kritikk.

Keynote foreligger nå i versjon 6.1.

Apple har også oppdatert den såkalte ProApps QuickTime codecs 1.04, som anbefales for alle brukere av Final Cut Pro X, Motion 5 og Compressor 4.

Les om:

Komponenter