- Apple svikter ikke video-proffene

- Apple svikter ikke video-proffene

Påstanden om at nye Final Cut Pro X er redesignet for å tekkes videoamatører, stemmer ikke.

Forhåndsvisningen av den kommende Final Cut Pro X-versjonen har fått noen observatører til å hevde at Apple er i ferd med å degradere sin proff-programvare for videoredigering til hobbyists-nivå.

Misforstått

Dette er fullstendig misforstått, skriver Gary Adcock i en kommentar hos amerikanske Macworld . Adcock er til daglig rådgiver for film- og tv-produsenter.

– Apple har meget god kjennskap til Final Cut-brukermiljøet, og denne oppgraderingen vil etter all sannsynlighet ikke skuffe eksisterende brukere, tvert imot, fastslår Adcock.

Det har lenge gått rykter om at Apple er i ferd med å endre Final Cut-programvaren sin fra dagens proff-nivå til et nivå som passer bedre for videoentusiaster og avanserte hobbybrukere.

Dette ville ha vært en ganske drastisk endring av en programpakke som i dag brukes av profesjonelle videoredigerere i alt fra mote- og reklamebransje via kringkastingsselskaper til dem som produserer Hollywood-filmer.

Jobs rykket ut

I fjor ble det kjent at Apple hadde sagt opp om lag 40 medarbeidere i utviklingsteamet som jobber med Final Cut-programvaren. I den påfølgende rykteflommen kom det mange påstander om at neste Final Cut-versjon ville være mye mer forbruker-rettet. Det gikk så langt at til og med Apple-sjef Steve Jobs rykket ut med en e-postmelding der han advarte folk mot å tro på alt de leser.

12. april stilte Apple opp på den amerikanske kringkastermessen NAB med en demonstrasjon av en betautgave av Final Cut Pro X, som skal komme i salg i juni. Demonstrasjonen sparket nytt liv i påstandene om at Final Cut Pro blir styrt i en mer forbrukervennlig retning. Drastisk prisreduksjon og distribusjon via Mac App Store bidro sikkert til å forsterke dette inntrykket.

Spontanreaksjonene fra enkelte videoproffer har vært forholdsvis elitistiske kommentarer som i klartekst sier at det vil være under deres verdighet å redigere video med programvare som hvem som helst kan lære seg.

Macworlds kommentator Gary Adcock, som også skriver programvaretester for Macworld, har nå vært i tenkeboksen etter Apples Final Cut Pro X-kunngjøring. – Jeg likte mye av det jeg så, skriver han, men tilføyer at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål knyttet til den nye Final Cut-versjonen.

Hvorfor nytt brukergrensesnitt?

Noen av de negative kommentarene som er kommet etter visningen, har gått på at brukergrensesnittet begynner å ligne på det som Apple har bygd opp i iMovie, som er videoredigering på hobbynivå.

Adcock antyder en annen forklaring på endringene i brukergrensesnittet: – Kanskje er dette et hint om mulighet for en mer berøringsvennlig styring av programmet i fremtiden, skriver han. Underforstått at den nye Final Cut Pro X-versjonen for Mac kanskje skal matche en kommende versjon for iPad-betjening, der spaker, hendler og knapper erstatter de tradisjonelle menyvalgene og dialogrutene med lange lister.

Demonstrasjonen på NAB-messen var for overflatisk til at man foreløpig kan si noe sikkert om den nye Final Cut Pro-versjonen kommer til å bli en hit hos videoproffene, ifølge Adcock. Men likevel er han overbevist om at artiklene som har florert på nettet det siste året om at Apple er i ferd med å «gjøre Final Cut dummere», er en skivebom. De forbedringene som Apple har vist frem, viser det med all tydelighet, skriver Adcock.

Han tilføyer at hvis det hadde vært Apples hensikt å omgjøre Final Cut fra proff- og amatør-program, ville de aldri ha funnet på å benytte NAB-messen til den første forhåndsvisningen av den nye versjonen.

Dessuten ville ikke kjente Oscar-nominasjoner som The Social Network og True Grit ha blitt trukket frem av Apple som eksempler på hva programmet brukes til.

Mange ubesvarte spørsmål

Likevel er det fortsatt mange ubesvarte spørsmål rundt Final Cut Pro X, ifølge Adcock, som påpeker at Apple foreløpig ikke har vist noe nytt på videoimport-siden eller noe om bildeoverføringer og håndtering av tredjepartsprodukter. Det er heller ikke sagt noe om dagens entusiastversjon, Final Cut Express

Men mens vi venter på svarene på alle disse spørsmålene, er det ingen grunn til å avskrive Final Cut Pro X som et ikke-profesjonelt videoredigeringsprogram, konkluderer Adcock.

Komponenter