Apple velger å fortsette som miljøsinke

Apple velger å fortsette som miljøsinke

Elektronikk er stappfullt av miljøskadelige stoffer og skumle kjemikalier, det velger Apple å ignorere.

Den tiende mai skal aksjeeierne i Apple stemme over et forslag om å fjerne en rekke miljøskadelige kjemikalier fra Apples produkter. Alt tyder på at forslaget vil bli nedstemt. Styret i selskapet har valgt å gå ut mot forslaget, og hevder at de allerede gjør nok for miljøet.

LES OGSÅ: Apple får miljø-stryk

Det til tross for at miljøorganisasjonen Greenpeace nylig utga en rapport som stemplet Apple som en miljøversting. I rapporten undersøkte Greenpeace hvilke selskaper som bruker mest farlige kjemikalier, men ga blant annet plusspoeng om selskapet hadde en fastsatt plan for utfasing av slike materialer. Apple fikk knusende kritikk og endte på en klar sisteplass blant selskapene i rapporten.

Forslaget som nå er oppe til avstemming ble fremsatt av Trillium Asset Management Corp fra Boston, et investeringsselskap med fokus på sosialt ansvarlige investeringer. Selskapet eier aksjer i blant annet Apple.

I forslaget ber Trillium om at Apple innen seks måneder lager en rapport som setter klare tidsrammer for utfasing av blant annet giftige kjemikalier og flammehemmende bromider fra sine produkter. Flere andre teknologiselskaper har allerede slike planer klare. Blant annet Dell, som har en klar tidsplan som sier at de vil kvitte seg med slike materialer innen 2009.

- Apple henger rett og slett etter. De har sagt at de jobber med saken, men vil ikke bestemme seg for en tidsplan, sier Steve Lippman, visedirektør hos Trillium Asset Management.

Apple-talsmann Steve Dowling sier at selskapet har lagt ut retningslinjer for miljøstandarder på sine nettsider, inkludert hvilke materialer de planlegger å fase ut fra sine produkter.

I juni 2006 ble Apple tvunget til å slutte å selge en del produkter i Europa, deriblant eMac og Airport wireless access point, fordi produktene ikke klarte miljøkrav bestemt av EU.

LES OGSÅ: AMD slår Stoltenberg

Komponenter