Apple er verdens største pc-produsent

Apple er verdens største pc-produsent

Stormer forbi HP - men bare hvis du regner iPad for å være en pc.

Apple solgte 15 millioner iPad-er og fem millioner Mac-er i fjerde kvartal i fjor.

Det utgjør 17 prosent av det totale pc-salget på 120 millioner enheter i løpet av kvartalet, og innebærer at Apple nå er verdens største pc-produsent. Det viser tall fra Canalys.

Nettbrett sto for veksten

Til sammen vokste pc-markedet, inkludert stasjonære og bærbare pc-er samt nettbrett, med 16 prosent fra fjerde kvartal 2010. Dersom man ikke regner med nettbrettene gikk markedet tilbake med 0,4 prosent.

Apple er størst, og HP inntar andreplassen. Lenovo er tredje størst, Dell er fjerde størst, menst Acer inntok derfor femteplassen.

Blant de fem største pc-produsentene var det bare Apple og Lenovo som greide å øke markedsandelene i fjerde kvartal.

Mens Lenovo økte markedsandelen med to prosent, mye takket være oppkjøpet av tyske Medion, økte Apple med seks prosent fra samme kvartal i 2010. De tre andre – Acer, Dell og HP - tapte alle markedsandeler.

Tøff jobb for HP

Canalys mener HP vil få en tøff jobb med å ta tilbake andelene fra Apple nå som HP har kvittet seg med sitt Touchpad-nettbrett.

- HP er for øyeblikket opptatt med å utvikle en Windows-strategi for sin nettbrett-portefølje, med bedriftsprodukter som Slate 2, frem mot lanseringen av Windows 8, sier Canalys-analytiker Tim Coulling i en pressemelding.

- Det er imidlertid mange spørsmål rundt Microsofts satsing på nettbrett til konsumenter. De tidligere demonstrasjonene av Windows 8 er lovende, men Microsoft må fokusere innsatsen mot å skape et intuitivt brukergrensesnitt som krever langt mindre ressurser, sier han.

Komponenter