Apple vil fortsatt stoppe jailbreaking

Apple vil fortsatt stoppe jailbreaking

Kampen mot opplåsing av iPhone-er og iPad-er er ikke over.

Apple har lenge prøvd å sette en stopper for såkalt jailbreaking, teknikken som brukes for å hacke en iPhone og fjerne alle sperrer slik at det er mulig å installere programmer som ikke er godkjente på App Store og fjerne operatørlåsen på telefonen.

Apple prøvde i fjor å gjøre det ulovlig å jailbreake iPhone-er i USA. Amerikanske myndigheter var imidlertid ikke enige med Apple om at det dreide seg om noe lovbrudd om en bruker modifiserer sin mobiltelefons programvare, og ga grønt lys for at kunder kan benytte seg av den omdiskuterte metoden.

Nå rapporterer nyhetskanalen NBC imidlertid at Apple i forrige uke sendte inn en ny klage til kontoret for opphavsrettigheter i USA, US Copyright Office, hvor de hevder at jailbreaking bryter de amerikanske opphavsrettslovene.

- Teknikkene som brukes for jailbreaking er i dag vel utbredt og benytter seg av ikke-godkjente metoder for å modifisere operativsystemet. Det resulterer i brudd på opphavsretten i de programmene som utsettes for jailbreaking, skriver Apple i en klage til US Copyright Office, ifølge NBC.

- Påvirker ytelse og sikkerhet

Hvordan amerikanske myndigheter kommer til å svare på Apples klage er foreløpig ikke kjent, skriver Macworld Sverige. Skulle it-giganten få gjennomslag, kan det betyr at programmer som Pwnagetool blir ulovlige.

- Apples mål har alltid vært å sørge for at våre kunder har en utmerket opplevelse med sin iPhone, og vi vet at jailbreaking kan svekke denne opplevelsen kraftig. Som vi har sagt før, det store flertallet av kunder velger å ikke jailbreake sine iPhone-er, da dette kan bryte garantien og føre til at iPhone blir ustabil og ikke fungerer som den skal, har Apple tidligere uttalt.

Apple er imidlertid ikke alene om å være negative til jailbreaking. Mac-hackeren Charlie Miller anbefaler det ikke.

- Jailbreaking slår av de fleste sikkerhetsfunksjonene telefonen har. iPhone-operativsystemet er mye mindre enn Mac OS X, og det er mindre kode å utnytte. At det ikke er mulig å kjøre hverken Flash eller Java hjelper også. At Apple godkjenner alle programmer som havner på App Store, fungerer dessuten som en ekstra sikkerhetsfunksjon. Jeg, i likhet med Apple, fraråder jailbreaking, sa Miller til Macworld.no i fjor høst.