Apple vil gjøre iPad best i klassen

Apple vil gjøre iPad best i klassen

Satser på interaktive lærebøker og gratisverktøy for e-bokproduksjon.

Apple presenterte torsdag sitt fremstøt mot læreboksektoren i et eget event i New York. Apple har tradisjonelt hatt en sterk posisjon i dette markedet.

Kjernen i satsningen er et samarbeid med forlagsbransjen, som får bestemme priser selv med inntil 15 dollar, omlag 80 kroner. Tanken er at skolebøker dermed ikke skal bli foreldet, siden de kan oppdateres fortløpende, og dessuten bli lett tilgjengelige gjennom digital distribusjon.

Med 'lett tilgjengelig' menes både i ordets rette forstand, det vil si lettere i ryggsekken, men også i billedlig forstand gjennom den digitale bokhandelen.

Digitale bøker har selvfølgelig den fordelen at de kan ha interaktivt, multimedia innhold - noe som er spesielt relevant for undervisningssektoren. Eneste aber er de potensielt store nedlastingene. Opplevelsen av de første bøkene som nå finnes for nedlasting er formidabel.

iBooks 2

Apples bidrag, i tillegg til drifting av infrastrukturen og distribusjonskanal, er integrasjon av maskin- og programvare. Maskinvaren som bøkene er tenkt å leses på er en iPad. Apple oppdaterer derfor deres gratis e-bokleser iBooks til versjon 2, som nå får støtte for en helt ny avdeling for undervisningspublikasjoner i bokhandelen iBookstore.

iBooks 2 kommer med støtte for lærebøker i fullskjerm med interaktive animasjoner, grafer, bilder og videoer. Spesielle verktøy har også blitt lagt til med henblikk på studerendes behov - oppslagsmuligheter, markeringsfunksjoner og puggehjelp.

I USA er en del innhold gjort tilgjengelig fra starten av, og de har allerede med seg lærebokforlag som Pearson, McGraw-Hill og Houghton Mifflin Harcourt. I USA står de tre selskapene for 90 prosent av markedet for lærebøker, ifølge Macworld USA.

I Norge må vi nok må vente til enten forlagene endrer sine territorialregler eller vi får innhold tilrettelagt for det norske markedet. Her hjemme krangler bokbransjen fremdeles om satsingen på e-bøker generelt, og de store forlagene har vært mer interessert i å utvikle egne løsninger enn å slutte seg så vel Apple som Amazon.

iBooks Author

Dette bringer oss over på produksjonssiden. Apple lanserer i tillegg også en applikasjon for utvikling av elektroniske (lære)bøker, kalt iBooks Author. Programmet kjører på en tradisjonell Mac, og har en rekke maler som gjør det enkelt å komme i gang med å tilrettelegge innhold gjennom dra-og-slipp-funksjoner.

Bøkene kan testes direkte mot en kabel-tilkoblet iPad, og kan ved ferdigstillelse publiseres direkte mot iBookstore rett fra samme app. iBooks Author er utrolig enkel å komme igang med, og er dessuten gratis. Men det betyr ikke at det er uten begrensninger.

iBooks-filene kommer i et spesielt format som ikke ser ut til å være kompatibelt med noen andre e-bokplattformer, ifølge våre amerikanske Macworld-kolleger. Apple lisensregler spesifiserer dessuten at filer laget i iBooks Author ikke kan selges eller distribueres noe annet sted enn iBookstore.

De fleste som sliter skolebenken ønsker seg som oftest fortest mulig bort derifra, men etter å ha sett dette nye innholdet i Apples amerikanske bokhandelen så ønsker man seg nesten tilbake dit.

iTunes U-app for iPad

Men det er altså på iPad-en at innholdet virkelig skal få lov til å skinne. Så Apple lanserer nå en ny app spesielt for iPad for studiekurs i deres iTunes U-avdeling. U-en er en forkortelse for universitet, og kursene som gjøres tilgjengelige her er i stor grad tilrettelegginger av ekte universitetskurs og -forelesninger. I enkelte tilfeller medfølger studieguider og annet materiell.

Veldig mye innhold er tilgjengelig helt kostnadsfritt, fra flere av de store og kjente universitetene i USA. Også norske læresteder er frempå - NTNU har en del kurs ute, det samme gjelder Universitetet i Stavanger.

Ytterligere informasjon og nedlasting

Du kan lese mer om Apples e-lærebøker her. Les om den nye iTunes U-satsingen her. Er du nysgjerrig på å skape e-bøker selv, kan du finne mer informasjon hos Apple her.

iBooks Author kan lastes ned gratis fra Mac App Store her. Nye iBooks 2 for iOS kan lastes ned gratis fra iTunes App Store her. iTunes U-appen for iOS finner du tilsvarende kostnadsfritt i iTunes App Store her.

Sjekk ut Apples promovideo nedenfor.

Komponenter