Apples kamp om millimetrene

Apples kamp om millimetrene

Apple lanserer nok et produkt med Air i navnet og gir samtidig iPad mini Retina-skjerm.

iPad Air innfrir ønsket til alle som synes at dagens iPad er for stor og tung, men som heller ikke er helt fornøyd med iPad mini, fordi skjermen ikke er god nok.

Den nye iPad Air har like stor skjerm som forgjengerne, 9,7 tommer målt diagonalt, men både høyden, bredden og tykkelsen på enheten er krympet. Samtidig er vekten redusert betydelig.

Apples ingeniører har jobbet i flere år med nettopp det å få redusert størrelsen på iPad-en, og hver hundredels millimeter i reduksjon har vært en seier, fortalte Apples markedssjef Phil Schiller under lanseringen tirsdag.

Selv om iPad Air har like stor skjerm som de tidligere «full size»-iPad-ene, er størrelsen krympet betydelig. Høyden er riktignok bare kappet ubetydelig, fra 24, 12 cm til 24 cm. Men bredden er gått ned fra 18,57 cm til 16,95 cm, og rammen utenfor skjermen er ganske mye smalere. I tillegg er vekten redusert, fra 662 g til 478 g for modellen som er utstyrt med både wlan- og mobiltelefoni-oppkobling, og fra 652 g til 469 g for modellen som bare har wlan-utrustning.

Begge modellene har altså krøpet under halvkilos-grensen, eller under den magiske grensen på ett pund i landene der de måler på den måten.

Tykkelsen er redusert med hele 20 prosent, fra 9,4 mm til 7,5 mm.

Sammenligningene her gjelder altså forrige og nye modell med den høyoppløste Retina-skjermen.

Skjermoppløsningen er på 2048 x 1536 piksler, eller en pikseltetthet på 264 punkter per tomme.

iPad mini får Retina-skjerm

iPad mini er på sin side blitt ørlite tykkere, om enn ikke mer en 0,3 mm tykkere, og har nå en tykkelse på 7,5 mm. Vekten er også økt litt, fra 308 g til 331 g for wlan-modellen og fra 312 g til 341 g for modellen med wlan og mobiltelefonioppkobling.

Forklaringen på økt vekt og størrelse er nok at nå har også iPad mini fått Retina-skjerm.

Skjermen er altså mindre enn på iPad Air, 7,9 tommer målt diagonalt. Men oppløsningen er den samme, 2048 x 1536 piksler, noe som gir en pikseltetthet på hele 326 punkter per tomme.

Det at de to skjermene har samme oppløsning, tross ulik størrelse, byr på fordeler for programutviklerne, som ikke trenger å forholde seg til ulike oppløsninger, påpekte Apple under lanseringen.

Hvorfor all denne fokusen på mål og vekt? Vel, her er mitt personlige resonnement rundt iPad og iPad mini: Etter at jeg ble ivrig e-bokleser på iPad (og iPhone, som jeg faktisk også leser mye på), synes jeg at iPad i full størrelse er blitt vel tung å holde over ansiktet når man leser på senga. Jeg har sovnet et par ganger mens jeg leste og kan forsikre at selv fra lav høyde er det mye vondere å få en iPad i fjeset enn en myk bok. Så jeg skulle gjerne hatt en lettere iPad.

Samtidig har erfaringene med Retina-skjerm både på iPad og iPhone gjort at jeg aldri er blitt fullt fortrolig med skjermen på iPad mini, i hvert fall ikke til lesing av store mengder tekst.

Derfor er egentlig både den lettere iPad Air og nye iPad mini med Retina-skjerm et svar på denne kritikken – fra to hold.

Hvor relevant og representativt dette resonnementet er for Apples produktutvikling på iPad-siden, er naturligvis vanskelig å si. Apple slipper jo ikke journalister inn til sine utviklere og designere for å diskutere slike spørsmål. Men det er grunn til å tro at disse endringene av henholdsvis vekt, størrelse, oppløsning og skjermstørrelse vil gjøre det lettere for potensielle kunder å finne en iPad som passer.

Mimo og datakraft

De nye iPad-ene har også mange forbedringer under skallet. Både iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm har nå fått den samme 64-bits A7-prosessoren som iPhone 5s, som ble lansert tidligere i høst. For iPad Airs vedkommende snakker Apple om dobbelt så høy prosessorytelse og grafikkytelse som forrige iPad-modell. Sammenlignet med den første iPad-en – fra 2010 – snakker Apple om åtte ganger raskere prosessorytelse og 72 ganger så høy grafikkytelse.

Under lanseringen viste Apple videoer der iPad blant annet inngikk som en del av arbeidsredskapen i miljøer der man helst holder seg til kraftige arbeidsstasjoner, så det er tydelig at Apple ønsker å få frem at dette ikke bare er enheter myntet på underholdning og forbruk av innhold, slik noen vil ha det til.

For iPad mini er det snakk om opptil fire ganger raskere prosessorytelse og åtte ganger raskere grafikk enn på forrige iPad mini.

I tillegg har begge modellene fått mimo-teknologi. Begrepet står for multiple-in og multiple-out og betegner en antenneteknologi der man bruker flere antenner sammenkoblet for raskere wifi-ytelse.

I november

iPad Air kommer i salg rundt 1. november – også i Norge – med en startpris på 4090 kroner inklusive mva. Da får man 16 GB lagringskapasitet. Med 32 GB lagring øker prisen til 4890 kroner. For 5690 kroner får man 64 GB lagring, og 128 GB koster 6490. De tilsvarende modellene som også har mobiltelefonioppkobling, koster henholdsvis 5090 kroner, 5890 kroner, 6690 kroner og 7490 kroner.

Fargevalget er henholdsvis sølv og stellargrå. Den første er en miks av sølv og hvitt, den siste av grått og sort.

Apple har også valgt å beholde iPad 2-modellen som en billigmodell med startpris på 2990 kroner.

iPad mini med Retina-skjerm starter på 3290 kroner med 16 GB lagring, 4090 kroner med 32 GB lagring, 4890 kroner med 64 GB lagring og 5690 kroner med 128 GB lagring.

Tilsvarende med både wifi og cellular koster henholdsvis 4290 kroner, 5090 kroner, 5890 kroner og 6690 kroner.

Salgsstart på nye iPad mini er litt senere i november.

Man vil fortsatt kunne få kjøpt «gamle» iPad mini til en startpris på 2390 kroner.

Les om: