Apples Macworld-nyheter

Apples Macworld-nyheter

Her kommer fortløpende info om nyhetene i åpningstalen til Apples markedssjef Phil Schiller.

Denne artikkelen om åpningstalen til Apples markedssjef Phil Schiller på Macworld Expo i San Francisco blir fortløpende oppdatert utover kvelden tirsdag 6. januar. Husk å gjenoppfriske web-siden med jevne mellomrom for å få med de ferskeste nyhetene:

Og da er showet igang! Phil Schiller har inntatt scenen sier han er glad så mange kom (med skjult ironi).

Og tema for dagen (vår kveld) er Mac'en, sier Phil. Alt skal handle om Mac'en. Produkt-nyheter, får vi håpe!

For det første: 9,7 millioner solgte Mac'er i fjor - det største antallet noensinne.

Og som den første nyheten: Apple lanserer iLife '09. Hva er nytt? Jo, Schiller sier at kundene likte 'event'-funksjonaliteten i iPhoto '08, så derfor skal Apple legge til to nye typer eventer.

Den første kalles 'Faces'. Prinsippet er at programmet automatisk sorterer bilder i en gruppe for deg, basert på ansiktet til en person. Alle bilder av poden gjennom den vanskelige tenårene? Vi får se om ansikts-gjenkjenningen Apple bruker her takler det!

Neste 'event' kalles 'Places', og fungerer etter geotagging-prinsipper for steder. For kameraer med innebygget GPS vil meta-data bli brukt, eller man legger til den fysiske posisjonen manuelt. Og det stopper ikke der - Apple har bygget inn støtte for Facebook og Flickr, slik at disse dataene også kan overføres dit.

Videre er iPhoto '09 utvidet med flere slideshow-funksjoner, som Phil demonstrerer på skjermen. Apple har også bygget inn ansiktsgjenkjenning her, slik at portretter posisjoneres riktig på skjermen. Og disse nye slideshow'ene kan også vises på en iPhone. Tøft.

Og til slutt er det også en reisebok-modus - vi antar at det er en måte å gruppere sommerferie-bildene på.

Phil demonstrerer 'Places'-funksjonen live, og det ser faktisk ganske imponerende ut. Bildene får små markører som vises på et kart, ikke ulikt pins i et GoogleMaps-kart. Drar man musen over en pin får man en forhåndsvisning av bildet. Det ser ikke ut som om man kan lage en rute, det vil si en form for rød ledetråd mellom bildene, men det er kanskje for tidlig å si.

Og så kommer det altså en ny versjon av iMovie. Phil sier at Apple ved forrige oppdatering leverte en helt ny versjon av iMovie, der kanskje ikke alle følte at programmet fungerte slik de var vant til, så derfor har Apple tenkt å imøtekomme dette nå. Både nye og gamle brukere skal få noe å glede seg over. Phil nevner noen nye funksjoner, og ber en Apple-ingeniør opp på scenen for å demonstrere; Randy Ubillos er sjefs-arkitekt for Apples video-programmer.

Diverse tekniske aspekter ved redigeringen vises frem, og det er blitt veldig enkelt å håndtere lydspor fra ett klipp uavhengig av video-delen. Det vises også frem en ny billedstabiliserings-teknologi, som foregår i software'en. Og så er det kommet til en del video-effekter som röntgen, eldet film og tegnefilm - effekten av alle disse kan forhåndsvises i sanntid. Og til slutt vises en kart-funksjon, som vil komme til nytte ved reise-filmer. Tenk Indiana Jones - dette kommer vi fort til å se en del eksempler på!

Og så over til GarageBand '09. Noe som er nytt i denne versjonen er medfølgende instruktør-videoer, som viser deg hvordan instrumentene skal spilles. I HD-video, selvfølgelig! Det følger med ni grunnleggende opplæringer for gitar og piano, og Apple har til og med fått med seg artister til å vise deg hvordan du skal dra en låt! Som for eksempel John Fogerty, Fall Out Boy og Sting. Mon tro om Apple planlegger å selge oss flere slike etterhvert? Ja da - $5 (ca. 35,- kroner) pr. video. En jevn inntektsstrøm for Apple - smart! Etter planen får man også fortalt historien om en låt, se noter og akkorder og tekst, man kan lage sin egen miks eller prøvespille sammen med det originale lydsporet. Skal bli gøy å prøve ut!

Neste ut: iWork '09. Presentasjoner, tekstbehandling og sideombrekking, og regneark. Noen nye programmer her, mon tro - eller bare nye måter å telle ord på? Nye maler for Keynote, ihvertfall. Og det beste så langt: Muligheten til å bruke en iPhone eller iPod Touch som fjernkontroll for Keynote, med forhåndsvisning av presentasjonen. Genialt!

Neste i iWork-sviten: Pages '09. En lang rekke nye maler. Vel - dette kan vi allerede kjøpe fra tredjeparts-leverandører... La oss se om ikke Numbers '09 har noe nytt å by på? Visstnok noen nye funksjoner - mer senere.

iLife og iWork '09 krever OS X 10.5 Leopard. Apple selger iLife for $79 for énbruker-versjon, $99 for familie-pakken, og $49 med en nye Mac. Og med tanke på at man må ha Leopard så selger Apple like godt Leopard og iLife og iWork i en tripleplay-pakke for $169.

I tillegg åpner Apple for en beta-runde med en nett-versjon av iWork - akkurat slik det gikk rykter om. Og, kloke av skade, kaller Apple det altså for beta i denne omgangen - jfr. MobileMe-fadesen. Nettsiden iWork.com skal kunne dele dokumenter online, og også åpne for samarbeid på samme dokument. GoogleDocs, med andre ord - bare lagd av Apple. Nett-applikasjonen som Schiller demonstrerer, en online-versjon av Pages, ser utrolig bra ut til å være en net app, og ikke minst også veldig lik desktop-versjonen! Fungerer både over Mac og PC. Blir iWork.com en del av MobileMe, mon tro - eller vil det kreve en iWork-lisens?

Og så over til den tredje tingen: Ny MacBook Pro 17"-modell. Igjen, nok et rykte som slo til. Den nye maskinen vil ha en LED-skjerm med oppløsning på hele 1920 x 1200, med et 700:1 kontrast-forhold, og 60% større gamut / fargespekter. Og - hold pusten - en mulighet til å "oppgradere" til matt skjerm!

Maskinen har samme oppbygging som de nye aluminiums-MBP'ene, og har de samme inn/ut-portene pluss en ekstra USB-port. Ny prosessor-teknologi med C2D CPU'er og opp mot 8GB RAM. Nye nVidia grafikk-prosessorer lik den beste MBP'en. Man kan oppgradere fra konvensjonell harddisk til en 256GB SDD. Men det beste er nye batterier. Dessverre ikke mulig å bytte ut selv, men med samme vekt har Apple klart å levere et batteri som yter 8 timer, og kan lades 1000 ganger. Ikke verst. Apple bruker spesielt utviklede celler, som ikke bruker konvensjonelle sylindriske celler. Batteriet tar 40% mer plass men altså med samme vekt, og det er tydeligvis størrelsen som er det store poenget her. Og da på bekostning av utskiftbarheten... Men dog - 3 timer lengre batteri-levetid!

Maskinen utløser selvfølgelig behovet for en ny reklamefilm, som vises på scenen. Maskinen koster fra $2799 (noe over 20'000,- kroner iht. dagens dollarkurs, men uten norske skatter og avgifter).

Og - tradisjonen tro - en siste ting: iTunes. Apple har solgt over 6 milliarder sanger. Verdens største musikk-bibliotek. Men musikk-industrien ønsker seg andre prispunkter enn den trasjonelle $0.99-prisen, så derfor tilbys nå $0.69 og $1.29. Så drøyt to kroner opp eller ned pr. spor. Ferske spor blir dyrere, antas det.

Og så gode nyheter når det gjelder DRM kopibeskyttelsen. iTunes Plus heter Apples DRM-frie variant, og fra og med idag vil 8 millioner sanger være tilgjengelige uten plunder og heft inkludert. Og alle 10 millioner sanger som finnes på iTunes skal være DRM-frie innen utgangen av kvartalet. Takk, Forbrukerombudet!

Og helt til slutt: iTunes på iPhone. Ikke bare WiFi, men også 3G-butikk for iPhone. Samme lyd, og kan synkroniseres mot Mac'en.

Og som musikalsk avslutning: Tony Bennett drar en serenade på storskjermen.

Og dette blir altså siste ord som sies (eller synges) fra Apple på MacworldExpo. Det sies jo at det ikke er entréen men sortien det kommer an på, men det var vel ikke helt det klimakset vi hadde håpt på... Hva sier leserene?

Men den norske AppleStore er allerede åpen med mulighet for forhåndsbestilling av nyvinningene: En 17" MBP koster fra 22'990,-. Oppgraderer du prosessoren, minnet, skjermen og til en SSD 225GB disk så koster herligheten svimlende 42'835,- kroner! Levering om 3-4 uker.

iLife '09 og iWork'09 koster 790,- hver for seg, og iWork '09 er tilgjengelig umiddelbart, mens iLife '09 sendes ut i løpet av januar. Tripleplay-pakken som inkluderer operativsystemet OS X 10.5 Leopard, som kreves for å kjøre iWork '09 og iLife '09, kalles "Mac Box Set" og selges for 1690,- (levering i løpet av januar). Det er en god deal, ihvertfall.

Apples nettsider er oppdatert med de nye produktene. Du kan se demo-video'er av nyhetene i iLife '09 her . Video av keynote'en pleier å komme opp i løpet av noen timer, og en HD-versjon er som regel klar til imorgen norsk tid. Takk for oss så langt!

Les om:

Komponenter