Apples nettbutikk hacket

Apples nettbutikk hacket

Over 600 kunder skal ha fått kontoen sin hos App Store hacket.

Apple har nå kunngjort at selskapet vil se nærmere på problemet, melder Macworld.se .

Samtidig er det kommet melding om at også Googles YouTube-viodeotjenste ble hacket i helgen, men her ser det ikke til at brukerkontoer er direkte berørt.

LES OGSÅ:

Nå funker norske App Store på iPad

Google fikk lagt ut en sperre mot hackerne i løpet av et par timer.

Nedenfor har vi oppskriften på hvordan du sjekker om App Store-kontoen din er hacket.

Kredittkort belastet

Flere App Store-brukere skal ha fått sine kredittkort knyttet til App Store-kontoen belastet med opptil flere hundre dollar.

Ifølge nyhetswebstedet The Next Web er det rapportert at over 600 personer har fått kontoene sine hos Apple hacket. Ettersom problemet først ble oppdaget på søndag, kan det godt hende at antall berørte personer i virkeligheten er mye høyere, heter det.

En av de første som oppdaget problemet og rapporterte om det, var en blogger og utvikler ved navn Alex Brie . Sammen med en annen iPhone-utvikler har han funnet ut at det som etter alt å dømme er en vietnamesisk hacker, nå kjøper opp et stort antall iPhone- og iPad-applikasjoner som hackeren selv har utviklet. Dermed rykker disse applikasjonene opp til topps i rangeringen av de mest solgte applikasjonene. Hackeren betaler etter alt å dømme for kjøpene via kredittkortene til App Store-kunder som har fått kontoen sin hacket.

LES OGSÅ:

Wifi-programmer fjernes fra App Store

Det er bokavdelingen hos App Store som er rammet av hackingen, ifølge utviklerne, som er sinte over at deres egne iPhone-applikasjoner nå faller nedover på rangeringen.

Da Macworld.no sjekket amerikanske App Store mandag ettermiddag, var alle de 24 første bøkene under «All Books iPhone Apps» utgitt av firmaet X-Asia Media.

Utvikleren Alex Brie fant i helgen at 41 av de 50 mest populære e-bøkene for iPhone som ikke var gratis, var tegneseriebøker som etter alt å dømme hadde vietnamesisk tekst, de fleste e-bøkene utviklet ved hjelp det som Brie kaller merkelig koding.

LES OGSÅ:

Pupper forsvinner fra App Store

Innbruddet i App Store er en stor trussel mot nettbutikken, som hittil har vært sett på som et trygt sted å kjøpe lovlig og kontrollert programvare, skrier Brie.

Han fremholder at Philip Schiller, en av toppsjefene hos Apple, nå personlig har varslet en annen utvikler om at App Store-ledelsen har innledet gransking av saken.

Slik sjekker du kontoen din

Det er amerikanske App Store som er rammet, så det er lite trolig at norske App Store-kunder vil merke noe til problemene. Unntaket gjelder dem som har skaffet seg amerikansk App Store-konto og som handler musikk, filmer, programvare og e-bøker herfra.

LES OGSÅ:

Se iTunes-filmer fra USA

Slik går du frem for å kontrollere at ingen har hacket kontoen din:

Start iTunes-programmet. Under menyvalget Butikk velger du Vis konto. I dialogruten som følger, vil som regel brukernavnet ditt være forhåndsutfylt, men du må taste inn passordet. Når det er gjort, får du opp et skjermbilde som viser de fleste data om kontoen din.

Klikk på knappet merket Purchase History. Sjekk listen over dine seneste kjøp hos App Store. Sannsynligheten er stor for at alt er OK, men skulle det ikke være det, kan du klikke på knappen Report a problem» og deretter på det aktuelle kjøpet du vil sjekke. Da kommer du til en kundeservice-side med mange forslag til hjelp og til ting som bør sjekkes – og med mulighet for å sende e-postspørsmål eller ringe til Apples kundeservice. Vi har for ordens skyld ikke testet ut denne delen av tjenesten.

Les om: