Apples opp- og nedturer i 2010

Apples opp- og nedturer i 2010

iPad-lansering, iPhone 4-antennetrøbbel og Flash-krig. Det har skjedd mye i Apple-verdenen i året som har gått.

Tar vi en titt bak Apples "magiske" forheng og Steve Jobs' virkeligetsfordreiningsfelt, ser vi at Apple hadde noen store triumfer og et par tilbakeslag som definerte 2010.

Oppturene

iPad: Apple trosset kritikerne og overgikk alle forventinger med sin nye tavle-pc. Å lansere et produkt med et ikke-identifiserbart marked kan være risikabelt, men på en eller annen måte klarte Apple å viske ut grensen mellom mobil enhet og bærbar maskin, og lage et nytt marked som konkurrentene nå jobber hardt for å komme inn på. iPad-produksjonen kan knapt holde tritt med etterspørselen. Apple-tavle-pc-en har vært en populær gave for høytiden, og mange it-selskaper ser nå på måter de kan tjene penger på de store styrkene til iPad som et mobilt forretningsverktøy.

iPhone 4: Apple introduserer en ny generasjon iPhone-telefoner hvert år innenfor en relativt forutsigbar tidsramme. I år var imidlertid endringene til Apples smarttelfon mer enn inkrementelle. En fullstendig overhaling av designen kom i tillegg til kameraer både foran og bak, introduksjonen av FaceTime-videosamtaler og Retina-skjermen som ifølge Apple overstiger egenskapene til menneskets øye.

iOS 4: Hånd i hånd med iPhone 4 kom den siste oppdateringen til iOS-operativsystemet som den - såvel som iPod touch og iPad - kjører på. iOS 4 introduserte en rekke funksjoner som brukere har ventet på, som muligheten til å gruppere app-er i mapper, en felles innboks for e-post, og en slags form for multitasking for å gjøre det mulig for app-er å kjøre i bakgrunnen.

MacBook Air: MacBook Air har alltid vært et slags luksuriøst nisjeprodukt. Dens tynne formfaktor var imidlertid ikke nok til å rettferdiggjøre den høye prisen og begrensede utelsen sammenlignet med tradisjonelle MacBook-er eller Windows-baserte pc-er. Med den nye MacBook Air brøt imidlertid Apple ny grunn for nettopp hvor tynn en bærbar kan bli - og klarte samtidig å forbedre spesifikasjonene og senke prisen på samme tid.

Nedturene

iPhone 4: Til tross for en aldri så spennende lansering av iPhone 4, ble den på sett og vis ødelagt av noen utypiske tekniske feil, uvanlig til Apple å være. Den beryktende "antennagate"-saken fikk Apple til å sette i gang et utsendelsesprogram for gratis beskyttelsesfuteraler til iPhone 4-brukere. Men brukere opplevde også en rekke andre problemer, blant annet med nærhetssensoren, som kunne føre til pinlige situasjoner midt i samtaler. Nå som 2010 er i ferd med å gå mot slutten, ser de fleste feilene ut til å ha blitt løst, men Steve Jobs og Apple omtalte problemet med et snev av forakt, og synes å bare motvillig håndtere saken for å få misfornøyde kunder til å holde kjeft.

Hvit iPhone 4: Hvor er den? Jeg er ikke sikker på hvorfor det må være en svart og en hvit iPhone 4, men Apple fikk alle til å tro at en hvit iPhone 4 ville bli tilgjengelig. Rykter og spekulasjon har svirret siden lanseringen av telefonen, men akkurat nå finnes det fortsatt ingen slik enhet tilgjengelig - i hvert fall ikke for allmenheten.

Adobe Flash: Jeg har personlig gått frem og tilbake i denne saken. På den ene siden, som iPhone- og iPad-bruker, støter jeg ikke ofte på situasjoner hvor mangelen på Adobe Flash-støtte er et problem. Det meste Flash-baserte innholdet på nettet består av reklamer som jeg ikke vil se uansett. Jeg kommer imidlertid ofte tilbake på den grunnleggende ideen om brukervalg. Det påvirker kanskje ytelse og batterilevetid, og fører til en dårlig smarttelefon eller nettbrett-opplevelse, men Apple kan fortsatt gjøre Adobe Flash til en valgfri mulighet og overlate valget til meg.

Død over XServe: Utenfor Apples lojale fanskare er ikke den OS X-baserte serveren Xserve nødvendigvis så godt kjent, men for de som avhenger av den fyller den fremdeles et behov. Til gjengjeld tilbyr Apple alternative maskinvareplattformer som kan fylle OS X-serverbehovet, men de kan ikke rack-monteres som Xserve kunne - noe som gjør dem mye mindre datasenter-vennlige.

Nederst kan du se en oppsummering av 2010 for Apple laget av Macworlds internasjonale nyhetstjeneste, IDG News Service.

(Skrevet av Tony Bradley, Macworld.com. Oversatt av Kirsti Østvang, Macworld.no)

Les om:

Komponenter