Apples stasjonære sliter

Apples stasjonære sliter

Nå merker også Apple finanskrisen. Mangelfull fornyelse av stasjonære Mac-er kombinert med høye priser gir salgssvikt.

Mac-salget falt med seks prosent i januar, ifølge det amerikanske analysefirmaet NPD Group, som følger pc- og Mac-salget fra måned til måned.

Nedgangen på seks prosent er en sammenligning med antall enheter som ble solgt i samme måned i fjor. Salget av Windows-pc-er økte derimot med 16 prosent sammenlignet med salget i januar 2008.

Apples manglende vilje til å levere lavpris-produkter i krisetider samt treg oppdatering av selskapets stasjonære maskiner er de viktigste grunnene til salgssvikten, mener analytikere.

Skjelver ikke i buksene

Det er ikke sikkert at Apple-ledelsen nå sitter og skjelver i buksene på grunn av salgsnedgangen.

For det første er det ikke lenge siden selskapet offentliggjorde tall fra sitt første regnskapskvartal for regnskapsåret 2009 - det vil si perioden oktober-desember 2008 - som viste ny omsetningsrekord.

For det andre viser tallene at salget av relativt kostbare MacBook Pro-modeller fortsatt vokser. Med tanke på at bærbare Mac-er sto for mer enn 70 prosent av Mac-salget i første regnskapskvartal, bidrar dette til at Apple fremdeles kan regne med gode omsetningstall målt i verdi.

Is i magen

Det ser da også ut til at Apple har valgt å møte finanskrisen med is i magen. Allerede i oktober i fjor gjorde Apple-sjef Steve Jobs det klart at selskapet ikke er interessert i å kaste seg på minibærbar-bølgen, det vil si små og svært rimelige pc-er myntet på enkle oppgaver som e-post og internett-surfing.

- Vi vet ikke hvordan vi skal kunne lage en 500 dollars-datamaskin som ikke bare er en haug med skrap, sa Jobs den gang.

Han fremholdt at Apples kjernekunder heller velger å utsette kjøpet av ny datamaskin fremfor å bytte til et billigere merke, et utsagn som ytterligere indikerer at Apple velger å møte finanskrisen med is i magen.

Mangel på fornyelse

Bransjeanalytiker Stephen Baker hos NPD Group mener at tendensen til salgssvikt for Apple i januar i stor grad skyldes mangelen på fornyelse av Apples stasjonære maskiner, forbruker- og kontormodellen iMac og ikke minst arbeidsstasjonen Mac Pro.

Den siste oppdateringen av iMac fant sted i april 2008. Heller ikke den lille Mac mini er blitt fornyet på lang tid - vi snakker nå om halvannet år siden forrige oppgradering.

- Dette er ikke bra, sier Baker til Macworld USA. - Apple er nødt til å gjøre noe med iMac.

Les om:

Komponenter