Årets Produkt-pris til iPad Air

PC World har delt ut Årets Produkt-priser.

Publisert Sist oppdatert

PC World-redaksjonen har delt ut den tradisjonelle Årets Produkt-prisen. I år var det ti produkter som slapp gjennom det trange nåløyet og ble hedret som Årets Produkt.

Prisoverrekkelsen fant sted i PC Worlds lokaler like før helgen.

Juryen, som er identisk med PC World-redaksjonen, fastlo at året 2013 markerte seg som et godt år for teknologi, med nyvinninger og nye trender.

I havet av produkter og tjenester som har gjort seg bemerket seg dette året, har vi sett på de ti produktene som fortjener den gjeve tittelen Årets Produkt.

Hvert år gir PC World det gjeve trofeet Årets Produkt til en håndfull produkter som har utmerket seg spesielt i året som har gått. Her finner man produkter med terningkast fem og seks og noen med den allerede imponerende tittelen Best i Test. Men det disse ti produktene har til felles, er at de har imponert redaksjonen på flere plan. Vi ser spesielt positivt på innovasjon og nytenking, men vi tar også inn faktorer som pris, sosialt ansvar, design og brukervennlighet.

Slik kåres årets viktigste produkter

For å oppnå vår høyeste hedersbevisning setter vi strenge krav. I løpet av et år vil utallige produkter komme innom vår testlab, og kriteriene for å skille seg ut er dermed meget høye. Det er PC Worlds redaksjon som samlet har levert inn nominasjoner, og ut fra disse snevret det ned til ti produkter som virkelig imponerer.

Vi har testet alle produktene grundig, og i nominasjonsrundene har vi også diskutert påvirkningen hvert enkelt produkt har hatt på markedet og brukerbasen. Vi har kun nominert produkter som er grundig testet og ofte i daglig bruk av redaksjonen.

Vi deler ikke ut Årets Produkt basert på noen kategorier, med den enkle grunnen at det finnes kategorier der ingen produkter fortjener å vinne, samt andre kategorier hvor det finnes flere vinnere. Produktene får denne prisen uavhengig av hvilket marked de opererer i.

Vi gratulerer produktene og produsentene med Årets Produkt 2013.

    Årets vinnere (alfabetisk)

  • Apple iPad Air
  • Canon EOS 70D
  • Dell XPS 12
  • Intel 4. Generation Core
  • Jottacloud
  • Lastpass.com
  • Libratone Loop
  • Microsoft Surface Pro/Pro 2
  • Samsung 840 Evo
  • Sony Xperia Z serien

Her er juryens begrunnelser for pristildelingene:

Canon EOS 70D

Canon får Årets Produkt-pris for å ha lansert en effektiv løsning på et problem som tradisjonelle digitale speilreflekskameraer har slitt med i en årrekke: langsom autofokus i LiveView, altså når man komponerer bildet på lcd-skjermen i stedet for i søkeren, og under videoopptak. Vi har valgt å kalle kameraet for "maratonkameraet" fordi vi testet autofokusløsningen ved å fotografere og videofilme et stort antall deltakere i årets Oslo Maraton. Canon kaller løsningen Dual Pixel CMOS AF. Enkelt forklart er rundt 80 prosent av bildebrikken fylt med piksler med dobbel fotodiode i hver piksel. Diode-parene peker i litt forskjellig retning og er dermed i stand til å utføre fasedetekterende autofokus uten maskering av den ene halvdelen av fotodioden, som har vært løsningen som har vært brukt tidligere.

Løsningen innfrir kanskje ikke fullt ut på følgefokus, men på LiveView-fotografering og video er 70D blant de aller beste speilreflekskameraene på markedet – kanskje det beste.

Canon EOS 70D.

iPad Air

En bekjent av redaksjonen som nylig byttet ut sin førstegenerasjons-iPad anno 2010 med den nye iPad Air anno 2013, sa at iPad-en ikke var til å kjenne igjen. Fantastisk mye bedre skjerm (sammenlignet med de første iPad-modellene, altså), 20 prosent tynnere enn forrige modell, dramatisk lettere (bare 65 prosent av vekten til den opprinnelige iPad-en fra 2010) og utrolig kjapp. Prosessorytelsen er fordoblet fra forrige generasjons iPad. Det samme gjelder internminnet. Det gir riktignok ikke en fordobling i opplevd ytelse. Foreløpig er det mest på oppstart og veksling mellom apper som oppleves som mye raskere enn før.

Men de første spillene som utnytter A7-prosessoren fullt ut er allerede kommet, og Apples introduksjon av 64-bitsprosessor for nettbrett skaper også forventninger om mulighet for bruk av tyngre applikasjoner på denne plattformen i fremtiden. iPad Air har nok datakraft til at nettbrettet kan brukes til produksjon av innhold i ganske tunge apper innen design, video, lyd og bilde, ikke bare til konsum.

Libratone Loop

De som er gamle nok til å ha opplevd overgangen fra mono- til stereo-lydanlegg, har kanskje problemer med å forstå dem som snakker om «frihet fra stereohøyttalernes diktatur», men det er et utsagn som brukes om danske Libratone Loop. Dette er hverken den første eller eneste høyttalerløsningen som gir «fullromsdekning» ved hjelp av et antall høyttalere plassert inne i ett kabinett. Men den kombinerer en rekke egenskaper på en måte som gjør Libratone Loop særdeles attraktiv.

For det første er den ganske liten – det runde kabinettet har en diameter på vel 33 cm, en tykkelse på vel 8 cm og veier bare 2,7 kg. Dermed gjør den ikke så mye av seg i stua eller hvor man plasserer den. For det andre har den en stilig, minimalistisk og skandinavisk (les: dansk) design som passer godt i mange norske hjem. For det tredje byr den på kjekk fjernstyring fra smarttelefon og nettbrett. For det fjerde kan lydbildet lett tilpasses omgivelsene. Og for det femte er faktisk lyden veldig god.

Jottacloud

Norske Jottaclouds skylagringstjeneste har vært på markedet i noen år og vært en tjeneste vi har gode erfaringer med. Prismessig er de konkurransedyktige og også med løsninger tilrettelagt for dem som har ekstra store lagringsbehov – for eksempel med ubegrenset lagringsplass. Mye av funksjonaliteten finner vi igjen i andre tjenester. Den store fordelen med Jottacloud er at man i én tjeneste har samlet ulike typer funksjonalitet som andre tilbyr separat. I tillegg til en god klientsikkerhetskopieringsløsning får man også filsynkronisering og fildeling, samt tilgang til dataene på en rekke forskjellige plattformer. Nytt av året er også en administrerbar løsning tilrettelagt for bedrifter, både i forhold til klientsikkerhetskopiering og delte kataloger for samarbeidsprosjekter og lignende.

Et sentralt element for mange vil også være at selskapets servere er plassert i Norge. Ikke bare har dette fordeler i forhold til personvernregler, men vi har også opplevd ytelsen som bedre enn hos de fleste av konkurrentene.

Intel 4.-generasjon Core

Fjerde generasjon av Intels Core-prosessorer er på flere måter den viktigste siden prosessorarkitekturen ble lansert fore fire år siden. Bakgrunnen for dette ligger i hovedsak i at pc-markedet er i endring, hvor det fokuseres mer på nettbrett. Dermed er ikke lenger forbedret ytelse det viktigste. Med de nye prosessorene har man sett en kraftig reduksjon i strømforbruket. Dette er ikke bare med på å gi lengre batteritid, men muliggjøre også bruken av prosessoren i enheter i forskjellige formfaktorer.

Man har også fått prosessormodeller som skal kunne klare seg uten aktiv avkjøling, uten at ytelsen reduseres vesentlig. Med fjerdegenerasjons Core-prosessorer er det da mulig å lage bedre nettbrett og hybridløsninger med god batteritid som også kan fungere som fullverdige pc-er på grunn av Core-plattformens høye ytelse og funksjonalitet. I tillegg er det naturligvis også med på å gi vanlige bærbare pc-er et solid løft i batteritiden.

Lastpass.com

De har siste årene er det gradvis blitt satt mer fokus på nett-tjenester som har blitt hacket og der brukerdata er kommet på avveie. Det man har sett i mange av disse tilfellene er at mange brukere bruker dårlig passord og – enda verre – bruker de samme passordene mange steder. Den klare anbefalingen er å bruke unike passord. Problemet med dette er at det vil være vanskelig å huske passordene til de utallige tjenestene man i dag bruker. Lastpass er en passordhvelvtjeneste som kan huske passordene for deg. I utgangspunktet er tjenesten gratis, og den har tillegg som gjør at den kan brukes med flere forskjellige nettlesere. Også mot andre programmer hvor man logger inn, kan tjenesten brukes.

I tillegg til at man gradvis har sett funksjonalitetsforbedringer, kom nylig versjon 3.0. Velger man Premium-abonnement, som koster 1 dollar per måned, får man blant annet bedre støtte for tjenesten på mobile enheter. Tjenesten kan også gi beskjed om dine brukerdata er berørt av kjente sikkerhetsbrudd, samt gi rapport om dine passord er gode og om du bruker samme passordet flere steder. Lastpass er en tjeneste som gjør det enkelt å ha en bedre passordpolicy.

Samsung 840 Evo

Bruken av såkalt Triple Level Cell-flashminne i SSD har mange i utgangspunktet vært skeptisk til – denne typen flashminne har kortere levetid og lavere ytelse enn dyrere flashminneteknologier. Samsung har imidlertid med 840 Evo vist at ytelsen ikke trenger å være lavere – og i kombinasjon med deres RAPID-teknologi kan SSD-en også levere ytelse som er høyere enn betydelig dyrere konkurrenter. Skepsisen ved bruk av TLC-teknologien i klient-pc-er har Samsung også eliminert. Tester har så langt vist at mengden data som kan skrives til SSD-ene nødvendigvis ikke ligger bak andre SSD-er basert på den mer vanlige MLC-teknologien. Med andre ord – Samsung har med 840 Evo ikke bare levert en av de rimeligste SSD-ene på markedet. De har også levert en av de raskeste. Dette kombineres med støtte for maskinvarebasert 256-bit AES-kryptering.

Dell XPS 12

Dell XPS 12 kom helt på tampen av fjoråret og ble i løpet av dette året videreutviklet med Intels nyeste Core-generasjon. Mange aktører har kommet med forskjellige hybridløsninger av varierende aktualitet. Hvilken design som er den beste kan være avhengig brukeren. Det Dell har klart å levere gjennom XPS 12, er en særdeles god ultrabærbar pc som på en enkel og elegant måte kan konverteres til nettbrett. Designmessig – både når det gjelder utseende og konstruksjon - gir pc-en en «vil ha»-følelse. Her er materialer som karbonfiber og aluminium i chassiset, samt Gorilla Glass for skjermen.

Full HD-skjermen på 12,5-tommer har god fargegjengivelse og god lysstyrke. Pc-en var også blant de aller første på markedet med 802.11ac-støtte. Dette har Dell kombinert med funksjonalitet, teknologi og serviceopsjoner som også gjør den egnet til bedrifter – gjerne som et BYOD-alternativ.

Microsoft Surface Pro/Pro2

2013 har markert seg som hybrid-året, altså da hybrid-pc-er virkelig gjorde sitt inntog på markedet. I bresjen for disse hybridene gikk Microsoft med en satsning som introduserte løsninger som fungerte like godt i bedriften og i hjemmet. I direkte konkurranse med sine partnere står Microsoft fremdeles i toppen av segmentet, og er samtidig ansvarlige for å introdusere en formfaktor som har gjort pc-en og operativsystem spennende igjen. Kombinert med en annen av våre vinnere i år, Intel Haswell, fikk Surface Pro 2 markante forbedringer i batteri-tid sammenlignet med forgjengeren.

Den originale Surface Pro seiler derimot opp som et av våre julegave-tips i år, med meget god ytelse til en veldig hyggelig pris. Alene står nettbrettet sterkt med et stadig forbedret Windows 8 grensesnitt, men det er kombinasjonen med en godt tastatur og tilkoblingsmuligheter som gjør Surface-familien til et arbeidsjern i bedriften og en portabel hjemmeløsning.

Sony Xperia Z Series

Sony beviste mye da de lanserte den første telefonen i sin Xperia Z-serie. Med en design som utfordret det tradisjonelle, kombinert med høy ytelse og vanntette skott, ble modellene raskt populære blant brukerne. Modellene Z, Z1 og Z Ultra deler alle den samme skarpe designen og en innmat som holder stand mot konkurrentene. Kameraet er suverent i sin klasse, og skjermen er meget skarp og god. Det at telefonen er vanntett gir også flere muligheter til både fotografering og utendørs bruk. Telefonene er relativt store, men vi tror dette er Sonys svar til et marked som bruker telefonen mindre og mindre til ringing og mer til multimedia, mail og nettsurfing. Takket være at skjermen er trukket helt ut mot kantene er Xperia Z akkurat «liten» nok til at det fungerer.

Sony vinner årets produkt for denne serien fordi de våget å skape noe annerledes, samtidig som de hever forventningene til en moderne smart telefon.