- ARM har mye å lære fra pc-en

- ARM har mye å lære fra pc-en

Linux-miljøet sliter med støtte for ARM-arkitekturen. Linus Torvalds mener ARM kan dra nytte av å imitere utviklingen av pc-en.

I sommer truet Linux-grunnlegger Linus Torvalds med å nekte å akseptere ARM-relaterte endringer i hovedkjernen til Linux.

Grunnen var at mangelen på standardisering blant ulik ARM-basert maskinvare som smarttelefoner og nettbrett gjør det vanskelig for Linux-miljøet å implementere støtten for ARMs arkitektur i Linux-kjernen.

På feiringen på konferansen Linuxcon 2011 i forrige uke, der Linux-operativsystemet feiret 20 år, benyttet Torvalds anledningen til å kritisere den britiske brikkeprodusenten.

- ARM bommer fullstendig. ARM er et sammensurium av fem eller seks store selskaper og flere titalls mindre selskaper som lager tilfeldig maskinvare, sa han.

- Bør imitere x86

Torvalds mener ARM mangler den type standardisering av plattformen som gjorde x86-arkitekturen utbredt. På konferansen sa han at ARM har mislykkes i å bygge et sammenhengende miljø med utviklere og brukere.

- Det kan virke som om de kaster maskinvaren mot en vegg og lager en brikke av det som blir hengende igjen, sa han.

Torvalds mener ARM kan dra nytte av å imitere utviklingen av x86-plattformen og pc-en.

- Jeg synes ARM er en lovende plattform. Samtidig har ARM-miljøet aldri hatt noe i nærheten av en standardplattform. ARM hoppet over PC-stadiet, sa han på konferansen ifølge amerikanske Network World.

Torvalds viste til at det er "mange som hater pc-en", men minte også om at Intel, AMD og maskinvareprodusentene har jobbet sammen om å få på plass en felles infrastruktur som gjør arkitekturen effektiv og enkel å støtte.

Forsiktig optimist

På konferansen innrømmet Torvalds at Linux-utviklingen har flatet ut, og at prosjektet nå prøver å følge endringene i maskinvarelandskapet.

Han sa også at utviklerne har vært helt avgjørende for suksessen Linux har opplevd, men innrømmet samtidig at Android-plattformen har vokst ganske bra uten å ha mange applikasjoner ved lanseringen.

Linux-miljøet jobber nå med å implementere støtte for ARM-arkitekturen i kjernen. På konferansen sa Torvalds at han er en forsiktig optimist.

- Vi prøver å støtte mye av ARMs arkitektur i kjernen. Vi vet ikke hvordan vi skal løse de ennå, men vi jobber med det.

Les om: