ARM lover 4K på mobilen

ARM lover 4K på mobilen

Prosessor-utvikleren ARM tilbyr ny grafikkløsning som gir 4K på mobiler og nettbrett.

Høy grafikkytelse innebærer vanligvis rask tapping av batteriet, men ARM lover at det ikke er tilfelle med deres nye løsninger.

Mobiltelefoner har ikke full 4K-oppløsning på skjermen foreløpig – det ville krevd en oppløsning på 3840 x 2160 piksler. Men gode mobiltelefoner og nettbrett kan godt kobles opp mot 4K-baserte tv-er og skjermer for å vise filmer som enten strømmes eller er lagret på enheten.

Netflix er blant innholdsleverandørene som har begynt å levere 4K-videostrømming, og det blir stadig mer innhold tilgjengelig i 4K-format.

ARM Mali

ARM har utviklet en egen familie av grafikkprosessorer under merkenavnet Mali. Den nye toppmodellen heter ARM Mali T860, og den skal være 45 prosent mer strømgjerrig enn forgjengeren Mali T628, som brukes i mange nye smarttelefoner og nettbrett.

Mali T860 kan rendre video i 4K-oppløsning og enda høyere, mens videoakseleratoren Mali V550 kan kode og dekode 4K-video basert på H.265-formatet, som støttes av International Telecommunications Union.

Mens ARM Mali T860 er myntet på litt dyrere mobiler, er Mali T830 og T820 designet for vanlige smarttelefoner og nettbrett i prisnivået mellom 50 og 400 dollar.

T830 og T820 er 55 prosent raskere enn forgjengeren Mali T622, som er i bruk i mange mobiler og nettbrett i dag. I tillegg er de nye grafikkprosessorene fysisk noe mindre og kan derfor brukes i kompakte mobiler.

ARM designer prosessorer, men produserer dem ikke selv. Blant dem som bruker ARMs grafikkløsninger i mobile enheter finner vi Samsung, Lenovo og flere produsenter av lavpris-mobiler og -nettbrett.

De nye grafikkløsningene fra ARM ventes å dukke opp i nye smartmobiler og nettbrett som kommer i salg 12-18 måneder fra nå.

ARMs hovedkonkurrenter er Nvidia, Qualcomm og Imagination Technologies, som alle støtter 4K-grafikk.

Les om: