- ARM til bærbare i januar

- ARM til bærbare i januar

Raske og mer energieffektive bærbare basert på ARMs nye Cortex A9-prosessor skal være tilgjengelig allerede fra januar.

Det kinesiske brikkeselskapet Nufront annonserte nylig at de har utviklet en ny brikke basert på ARMs Cortex A9-prosessor.

Nufronts Nusmart 2816 er primært rettet mot ultratynne bærbare, stasjonære alt-i-ett-maskiner, minibærbare og tabletmaskiner.

Brikken vil ifølge Vince Zhou, direktør for Nufronts System Chip-divisjon, være den første på markedet som kombinerer høy ytelse med energieffektiviteten til mobile enheter til en konkurransedyktig pris.

- Vi mener denne løsningen vil gi en helt annen brukeropplevelse for kundene og skape endringer i det generelle pc-markedet, sier Zhou i en pressemelding.

Klar til CES

Nusmart 2816 er en såkalt "system-on-chip" der de fleste nødvendige funksjonene er samlet på en enkelt brikke.

Den bygger på en 2 GHz, tokjerners Cortex A9-prosessor fra ARM laget med 40 nanometers produksjonsteknologi, en flerkjerners grafikkprosessor, 64-bits DDR2/3-1066-minnekontroller, 1080p-videomotor, SATA2-kontroller, usb 2.0- og ethernet-tilkoblinger samt I/O-kontrollere.

Brikken skal også være svært energieffektiv, med et strømforbruk på mindre enn 2 watt ved klokkehastigheter på 1,6 GHz. Design og produksjon er basert på 40 nanometer-teknologi.

- Kombinasjonen av ARMs Cortex A9 MPCore-prosessor og grafikkprosessoren Mali-400 MP vil gi en industriledende, skalerbar løsning tilpasset de høye kravene på det generelle markedet i dag, sier Ian Drew, markedsdirektør i ARM, i pressemeldingen.

Ifølge Nufront skal de første produktene basert på den nye Nusmart-brikken vises frem på Consumer Electronics Show (CES) Las Vegas i januar neste år. Selskapet jobber også med å utvikle flere brikker som skal være tilgjengelige på markedet senere i 2011.

Nye serverprosessorer

Nylig lanserte ARM også en ny prosessordesign i Cortex-A-serien som skal gi inntil fem ganger så høy ytelse som brikkene i dagens smarttelefoner.

Den nye Cortex-A15 MPCore er en videreutvikling av selskapets eksisterende Cortex-prosessorer. Blant forbedringene er økt minnestøtte og bedre maskinvarestøtte for virtualisering av operativsystem.

I tillegg til smarttelefoner er den nye arkitekturen også ment å kunne brukes i andre enheter, som for eksempel tabletmaskiner, hjemmeelektronikk og trådløse aksesspunkter.

ARM ser også for seg at firekjerners prosessorer med klokkehastigheter på inntil 2,5 GHz kan brukes til å drive små servere, mens brikker med åtte eller flere kjerner kan brukes i tyngre infrastruktur.

De første brikkene basert på Cortex-A15 vil ifølge ARM produseres ved hjelp av 32- og 28-nanometers teknologi, og gradvis bevege seg ned mot 20 nanometer.