Atom-hovedkort fra Gigabyte

Atom-hovedkort fra Gigabyte

Gigabyte har lansert et mini-ITX-hovedkort med Intels Atom-prosessor.

Intels Atom-prosessor er kanskje den viktigste prosessorlanseringen siden Intel lanserte Core-arkitekturen, som i dag benyttes i vanlige stasjonære og bærbare. Intels Atom-prosessor er en x86-prosessor med fokus på svært lavt strømforbruk og lav pris. Vi venter etter hvert å se prosessoren i en rekke billige små bærbare pc-er ("Asus Eee PC-segmentet"), smarttelefoner (ryktes om ny iPhone med Atom) og en rekke andre typer produkter.

Gigabyte GC230D er et hovedkort med mini-itx-formfaktor. Denne formfaktoren er utviklet av VIA. Tidligere har man sett en rekke slike produkter med VIAs egne prosessorer eller for Intels Pentium M. Bruksområdene for en slik løsning kan være mange. Fra et rent konsumentståsted er klart bygging av pc i kreative kabinetter og ellers veldig små enkle pc-er. Mini-itx-løsninger har ellers vært benyttet til alt fra kjøpeautomater, kasseapparater, styring av informasjonstavler, set top-bokser, små nettverkstjenere og mye mer.

Prosessoren sitter direkte på hovedkortet. Det er her Atom 230 som benyttes. Denne har en klokkefrekvens på 1,6 GHz og et strømforbruk på 2 watt. Hovedkortet har videre en enkelt minnesokkel for DDR2-minne, integrert grafikkontroller fra Intel (GMA950), 10/100 Mbps Ethernet-kontroller, 5.1-kanals lydkontroller, fire usb-porter (mulighet for flere gjennom braketter eller internt koblede usb-enheter), to Serial ATA-kontakter, Parallel ATA-kontakt, seriellport og PCI-kortplass for eventuelt tilleggskort.

LES OGSÅ: De sykeste kabinettene

Les om: