Åtte kjerners Power7 fra IBM

Åtte kjerners Power7 fra IBM

Ny prosessor og nye servere er lansert.

IBM har siden 2001 lansert nye generasjoner av sine Power-prosessorer hvert tredje år. Dermed er de i rute med å lansere Power7 nå. Den nye Power7 er basert på 45 nanometers produksjonsprosess og har åtte kjerner. Power6 fra 2007 kunne til sammenligning by på to kjerner og var laget med en 65 nanometers produksjonsprosess.

Power6 doblet ytelsen i forhold til sin forgjenger da den ble innført i 2007. Nye Power7 vil ifølge Morten Vågmo i IBM kunne by på høyere ytelse til lavere strømforbruk. Nytt i Power7 er at hver kjerne kan kjøre fire tråder, og dermed kan en prosessor kjøre 32 oppgaver samtidig.

Hver kjerne er utstyrt med egen L2-cache, mens man i midten finner en felles L3-cache. Ifølge selskapet sparer denne arkitekturen energi og reduserer forsinkelser. - Vi bygger hele systemet selv og kan således effektivisere og optimalisere alle nivåene, sier Vågmo til Nettverk & Kommunikasjon.

Systemene kan tilpasse kapasitetsbruken etter type arbeidsoppgaver med to ulike modus. Dette erTurboCore som er optimalisert for database- og transaksjonsrelaterte oppgaver. Her kjøres systemet med fire aktive kjerner og bruker ressursene fra alle åtte kjernene, for mer cacheminne og båndbredde. Det gir økt ytelse per kjerne.

I MaxCore-modus brukes det inntil åtte kjerner per sokkel, og fire tråder per kjerne, 32 tråder totalt. Modusen er ifølge IBM egnet for nettbaserte arbeidsoppgaver hvor mange av oppgavene kommer inn simultant og kjøres parallelt. Det kreves omstart av systemet for å bytte modus.

Den nye prosessoren er basert på eDRAM (embedded DRAM) og består av i alt 1,2 milliarder transistorer. Ved å benytte seg av eDRAM har IBM kunnet redusere antallet transistorer med rundt 1 milliard, og påpeker samtidig at antall transistorer ikke trenger å være ensbetydende med høyere ytelse.

Minnebåndbredden i Power7 er på 6,4 GB i sekundet med DDR3 1066 MHz. Til sammenligning har Power6 en minnebåndbredde på 2,6 GB i sekundet (DDR2 533/667 MHz).

Power7 er laget for å kjøre operativsystemene AIX, IBM i (tidligere i5/OS) og Linux, og alle disse kan kjøres samtidig på en av de nye maskinene som nå er lansert. Det er lansert fire nye servere basert på den nye prosessoren.

Power 750 kan ha 6 til 32 kjerner med klokkefrekvens på opptil 3.55 GHz, og kan huse inntil åtte 2,5 tommers disker. Power 755 kan ha 32 kjerner på 3.3 GHz. Den modulære Power 770 kan ha fra 6 til 64 kjerner på inntil 3.55 GHz, samt at den kan huse 24 2,5 tommers disker. Kraftmodellen Power 780 har det samme som 770, men med høyere klokkefrekvens og en TurboCore-modus for maksimal kjerneytelse.


Den nye Power7-familien er alle utstyrt med Hypervisor, og vil i de aller fleste tilfellene benyttes til virtualisering.

De nye maskinene kan overklokkes automatisk dersom temperatursensorene ikke stiller seg motvillig til dette. Det er videre mulig å flytte partisjoner i fart hvis man for eksempel trenger å bytte maskinvare. Ifølge Vågmo vil de nye maskinene kunne ha høyere utnyttelsesgrad enn tidligere, og samtlige maskiner er utstyrt med en Hypervisor. Serverne støtter 1000 virtuelle servere per system. Dette er fire ganger så mange som POWER6.

Maskinene støtter Active Memory Sharing som innebærer at det tilgjengelige minnet kan deles av flere. Hvis man har overbooket minnet kan man innføre en dedikert I/O-server som for eksempel er ustyrt med Solid State-disker. Det er også støtte for Active Memory Expansion som kan komprimere/dekomprimere minne for å gi applikasjonene inntrykk av at man har mer minne enn det som egentlig er tilfellet. Hensikten er å gi en mer effektiv minneutnyttelse.


I TurboCore-modus er fire av kjernene aktive. Disse får dobbelt så mye L3-cache til disposisjon.

Tall fra tredje kvartal i 2009 viser at IBM ledet servermarkedet med en andel på 31,8 prosent (omsetning), mens HP kom på andreplass med en andel på 30,9 prosent. IBMs Power7 slåss i høyendemarkedet mot Intels nye Itanium-prosessor og Sun Microsystems med sin Sparc-prosessor.

Det vil ikke overraske stort hvis IBM avduker Power8 i løpet av 2013.

Les om:

Komponenter