Åtte tips for en raskere Mac

Åtte tips for en raskere Mac

Er Mac-en din gammel og treg? Eller vil du gi din nye Mac et spark i rumpa? Her er noen råd du kan følge.

Vil ikke sjefen din gi deg en ny jobbmaskin, selv om den du sitter ved hoster og harker som en gammel østtysk Trabant?

Fortvil ikke! Du kan heldigvis gjøre noe selv for å få maskinen din til å bli en anelse raskere. I denne artikkelen kan du lese hvordan du kan gi din Mac et ekstra turboboost.

1. Rydd opp i programmer som starter automatisk

Akkurat som med en Windows-pc kan Mac-en din bli betydelig tregere av at du har mange programmer som starter automatisk når du skrur på datamaskinen.

Du kan renske opp i disse programmene ved å åpne "Systemvalg" og velge "Brukere og grupper". Deretter klikker du på punktet "Påloggingsobjekter". Her får du opp en liste over alle programmene som starter automatisk hver gang du skrur på datamaskinen din. Ønsker du å fjerne et program, markerer du det og klikker deretter på minus-symbolet under listen.

2. Start maskinen din på nytt

Det er ofte fristende å lukke lokket på din MacBook når du ikke bruker den. Men går det lang tid mellom hver gang du har skrudd datamaskinen av fullstendig, vil du ofte oppleve at den blir treg.

Derfor anbefales det at du innimellom husker å starte Mac-en din på nytt, eller bare husker å skru den helt av når du ikke bruker den.

3. Bruk aktivitetsmonitor

Klarer du ikke finne ut hvorfor maskinen din er treg, kan det anbefales å bruke verktøyet Aktivitetsmonitor. Det er et standardprogram på din Mac, og du finner det i mappen Programmer > Verktøy (du kan også finne det ved å søke etter Aktivitetsmonitor via Spotlight-funksjonen).

I Aktivitetsmonitor kan du se hvor mange prosessorkrefter de enkelte programmene legger beslag på. Finnes det et program som legger beslag på unødvendig mye prosessorkraft, kan du avslutte det ved å markere det på listen og klikke på knappen "Avslutt prosess".

4. Reparer diskrettigheter

I noen situasjoner kan du også få Mac-en din til å jobbe mer effektivt ved å bruke funksjonen "Reparer diskrettigheter". Du får tilgang til funksjonen ved å åpne programmet Diskverktøy, som du finner i mappen Programmer > Verktøy.

5. Fjern elementer fra ditt Dashboard

Mac-en din har et såkalt Dashboard som er aktivt i bakgrunnen på maskinen din. På ditt Dashboard ligger det en masse små programmer - også kalt widgets - som for eksempel en lommekalkulator, værmelding og så videre.

Men dessverre glemmer mange å bruke sitt Dashboard. Og har du en masse åpne Dashboard-widgets som du ikke bruker, kan du like gjerne lukke dem, fordi de vil suge hukommelse ut av datamaskinen din.

Du lukker widgets-ene dine ved å åpne Dashboard, klikke på plusset i venstre hjørne og deretter klikke på kryssene som nå blir synlige over dine åpne Dashboard-programmer.

6. Unngå tunge programmer

Står det skikkelig dårlig til med datamaskinen din, kan du vurdere å fullstendig droppe å bruke de store og tunge programmene og i stedet erstatte dem med små og lette alternativer. For øyeblikket er det en trend på programvarefronten som går mot en økt grad av minimalisme. Et eksempel på denne trenden er programmet iA Writer, som er et lekkert, men ekstremt simpelt skriveprogram.

Sitter du ved en veldig treg datamaskin, vil du uten tvil få en raskere og mer behagelig opplevelse hvis du bruker iA Writer i stedet for eksempelvis Microsoft Word.

7. Fjern alle programfiler

De fleste programmer på en Mac er såkalte «self-contained»-programmer. Det betyr at programmenes filer ikke er spredt over hele harddisken din, man at du i stedet kan nøye deg med å slette et program direkte i datamaskinens papirkurv hvis du ønsker å slette det.

Det er eksempelvis alltid tilfellet med programmer som du har kjøpt i Apples App Store. Derfor finnes det heller ikke en avinstalleringsfunksjon som du kjenner fra Windows. Men med enkelte andre programmer kan du likevel risikere at det blir liggende igjen filer rundt omkring på harddisken din.

Installerer du mange programmer og spill på Mac-en din, og vil du unngå at maskinen blir treg, kan det derfor likevel gjerne være en fordel å bruke programmer som AppZapper eller AppZap som avinstallerer programmene og fjerner overflødige filer.

8. Få mer ledig plass på harddisken

Du bør også sørge for at harddisken din ikke er fylt helt til randen. For hvis det er tilfellet, kan det skape problemer med datamaskinen din. I noen tilfeller kan datamaskinens såkalte virtuelle hukommelse nemlig ha bruk for å legge beslag på en liten del av harddisken din. Derfor anbefales det at du alltid har noen gigabyte ledig plass på harddisken.

Har du noen tips til hvordan få en Mac til å gå raskere? Del de gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Les om:

Komponenter