AutoCAD for Mac, iPhone og iPad

AutoCAD for Mac, iPhone og iPad

Data-assistert konstruksjon for hele Apple-linjen.

Arkitekter og ingeniører kan glede seg over AutoCADs tilbakekomst til Apple-verdenen etter nesten 20 års fravær.

Programvare-giganten Autodesk har valgt å utvide OS X-støtten for en lang rekke av sine flaggskip. Dette er skjedd i kjølvannet av Apples overgang til Intel-prosessorer.

LES OGSÅ:

3D-programmet Maya 2011 lansert

Fra før av finnes en rekke programmer for produksjon av digitalt innhold for Mac, deriblant den kjente 3D-sviten Maya.

CAD-intosh

Og nå altså selve hjørnestenen i Autodesks DAK-vertikaler: AutoCAD. Programmet er klart for lansering senest i løpet av oktober, og det selv om det fremdeles legges siste hånd på verket i den pågående Sledgehammer beta-fasen.

Autodesk lover at det er fullversjonen av CAD-programmet som nå lanseres, og ikke en ned-skalert LT-versjon. Og, om mulig enda viktigere, det er en versjon av programmet som er spesielt tilrettelagt for OS X-platformen.

Det betyr støtte for multitouch, Spotlight og Cover Flow og et Aqua-basert brukergrensesnitt. En fullblods Mac-applikasjon, med andre ord. Programmet lanseres offisielt under navnet AutoCAD 2011 for Mac, og vil dermed være på linje med dagens Windows-versjon når det gjelder årgangen.

Filformatet vil være det samme som for Windows-versjonen, slik at det vil være full sideveis kompatibilitet i tillegg til at det er støtte for eldre versjoner av formatet. Konsulent-kontorer kan dermed (endelig) være maskinvare-agnostiske.

Full pakke

Også på funksjonalitets-siden loves det at man er fullt på høyde med Windows-forbildet. Både 2D- og 3D-verktøy er representert i palettene - inkludert de nye parametriske verktøyene samt mesh og NURBS surface-verktøy og innebygget 3D renderings-motor.

LES OGSÅ:

Unikt nytt tegneprogram for iPhone

For mange vil det være vesentlig hvorvidt deres tredjeparts-moduler vil fungere. AutoCAD er en typisk vertikal applikasjon som mange bygger videre på med spesielt tilrettelagte nisje-produkter. Det sies at en rekke programvarehus jobber med å tilrettelegge sine ARX-moduler for Mac - men det må regnes med at veldig mange av disse ikke vil fungere med det første.

På den positive siden vil det være støtte for kontoregen tilrettelegging via LISP og den kjente kommando-linjen - selv om Autodesk i senere tid har forsøkt å pense seg mer over på et grafisk brukergrensesnitt.

Prismessig vil Mac-versjonen ligge på samme nivå som Windows-versjonen i USA. Hva man legger seg på her til lands gjenstår å se - og ikke minst om det vil være mulig å kombinere en lisens med de forskjellige OS-versjonene.

iOS

Men det slutter ikke der. Autodesk lanserer nemlig samtidig en mobil versjon av konstruksjons-programmet for iPhone og iPad. Eller rettere sagt: En cloud computing-versjon med iOS-frontend.

Hensikten er i første omgang å kunne vise tegninger ute i felten uten å måtte ha med seg en stor bærbar pc. I tillegg kan filer deles og ikke minst kommenteres under befaringer for senere bearbeiding. Spesielt en iPad har en fristende størrelse.

I det store og det hele er det gledelig å se en stor og markedsdominerende aktør som Autodesk velge å inkludere OS X-platformen i stadig større grad i sin portefølje. Dette gir brukere en større fleksibilitet når det gjelder maskinvareplatform. Forhåpentlig er dette første skritt for Autodesk på vei mot en robust satsning videre innen AEC-bransjen og nyere teknologier.

Fremtiden?

På den annen side kan det anføres at den primære 2D-bruken som programmet er kjent for, i seg selv allerede er en datert teknologi som raskt erstattes av fullverdige 3D-modellerere med full støtte for bygningsinformasjons-modeller. Graphisofts ArchiCAD BIM-verktøy har på sin side vært under utvikling for Mac helt siden 1982. Det har ikke vært en liten bragd for Autodesk heller - millioner av linjer med programkode er oversatt.

Systemkrav

Maskinkravene for AutoCAD 2011 for Mac forutsetter en nyere Mac med 64-bit Intel-prosessor. Fortrinnsvis dagens modell med et anstendig skjermkort og en romslig skjerm og godt med RAM. Du kan lese kravene her .

Du kan lese mer om AutoCAD 2011 for Mac her og her . Og dersom du er mer enn gjennomsnittlig interessert kan du melde din interesse for en prøveversjon (når den slippes) her . Autodesks satsning for mobile enheter - kalt Project Butterfly - kan du lese mer om her .

Du kan se Autodesk lanserings-video for AutoCAD 2011 for Mac her . Nedenfor demo-video for Project Butterfly.

Les om:

Komponenter