Avansert skjermteknologi i iPad

Avansert skjermteknologi i iPad

Innsynsvinkelen er viktig i sofaen.

Apple ser for seg nye iPad som et konsument-produkt, der man også deler digitale opplevelser med andre. For eksempel i en sofa. Da er innsynsvinkel og fargegjengivelse viktig.

IPS

For å klare brasene benytter Apple seg av en teknologi kalt IPS - kort for In-Plane Switching. IPS-teknlologien, utviklet av Hitachi, ble introdusert i 1996 for å bøte på den dårlige synsvinkelen og fargekvaliteten som lcd-skjermer hadde den gang. I første omgang ble teknikken brukt utelukkende i dyre, high-end modeller.

LES OGSÅ:

Dette er iPad

I senere tid har teknologien blitt mer tilgjengelig og bredere anvendt. Som for eksempel i Apples nåværende iMac-serie. Argumentet for IPS er fremdeles den samme i dag som den gang.

Briljante farger, uovertruffen synsvinkel

Mindreverdige produkter, som for eksempel de dårlige minibærbare pc-ene på markedet som Apple vil til livs, bruker såkalt TN-teknikk (twisted nematic). TN gir bare 6-bits fargegjengivelse kontra IPS' 8-biter. Tilsvarende er synsvinklene betraktelig dårligere, spesielt langs den vertikale aksen.

Hele linjen

Apples bruk av IPS i iPad gir skjermen et synsfelt på hele 178°. Displayet har med den 9,7-tommers store skjermen en oppløsning på 1024x768 piksler, og er LED-bakbelyst. LED-teknikken benyttes i dag i alle Apples produkter - med unntak av 30-tommers CinemaDisplay-skjermen, som fremdeles selges, men som ikke markedsføres aktivt. Denne benytter seg av Thin film transistor (TFT) active-matrix liquid crystal display-teknikk (AMLCD), og er ikke en lcd-skjerm.

LES OGSÅ:

iPad eller ultraportabel?

Sammenlikner man dagens LED-skjermer med gårdsdagens modeller er det ikke tvil om kvalitetsforbedringen. Fargene, synsvinkel og det faktum at skjermen er på umiddelbart (de gamle TFT katode-belyste skjermene måtte varmes opp) gjør dem til ypperlige komponenter. IPS vil passe godt inn i Apples strategi for sofa-deling.

LES OGSÅ:

iPad - en helt ny plattform

Mer om IPS her.

Les om: