Avanserte X38-kort fra Asus

Avanserte X38-kort fra Asus

Asus har lansert hele ni hovedkortmodeller basert på Intels nye X38-brikkesett. Målgruppen er avanserte brukere, entusiaster og arbeidsstasjonsbruk.

Man skal ikke så mange år tilbake for at hovedkortprodusentene gjerne ikke hadde mer enn et par modeller basert på samme brikkesett. I dag kan antallet kort basert på ett enkelt brikkesett være tilsvarende det som var hele utvalget av hovedkort for en prosessorplattform for noe år tilbake. Nå er det riktignok ikke alltid de store forskjellene mellom modellene.

Utvalget av Intel X38-baserte hovedkort fra Asus blir stort. Modellene Asus lanserer nå er P5E3 Deluxe WiFi-AP, P5E3 Deluxe, P5E3, P5E, Maximus Extreme, Maximum Formula SE, Maximum Formula, P5E WS Professional og P5E3 WS Professional. Kort fortalt, ni nye hovedkort, men ut i fra hva vi kan forstå kan det være flere X38-kort i vente fra Asus. De ni kortene er fordelt over tre forskjellige serier.

LES OGSÅ: Gode kort for Core 2

Felles for kortene

Med at kortene er basert på samme brikkesett er det en del egenskaper som går igjen. Alle hovedkortene støtter Core 2-prosessorer for LGA775-sokkelen. Det er støtte for de nye prosessorene med 1 333 MHz busshastighet, samt de kommende produsert med 45 nm produksjonsteknologi.

Når det gjelder minne er det støtte for DDR2 eller DDR3. Foreløpig vil modellene med DDR2-støtte være aktuelle på grunn av den langt lavere prisen. DDR3 vil kunne gi noe bedre ytelse enn vi så på hovedkort med Intels P35-hovedkort, men så alt for stor forskjell blir det ikke. Om man skal ha 2 gigabyte minne er det rundt 2 000 å spare ved å velge DDR2. Dette er penger man kan få ekstra ytelse for gjennom raskere prosessor, bedre grafikkort eller annet som passer dine behov.

En del egenskaper blir felles for alle X38-baserte hovedkort ettersom det er funksjonalitet knyttet til brikkesettet.


Alle hovdkortene benytter Intels ICH9R-sørside av brikkesettet. Dette betyr blant annet støtte for opptil seks Serial ATA-tilkoblinger via brikkesettet og støtte for RAID 0, 1, 10, 5 og Intels spesielle Matrix-løsning der man kan kjøre en kombinasjon av to RAID-nivåer på samme sett av harddisker. For eksempel kan man med to harddisker kjøre 60 % av kapasiteten som RAID 0 for bedre ytelse, mens de resterende 40 % benyttes benyttes til RAID 1 slik at hvis den ene harddisken feiler vil det være en kopi av dataene lagret på RAID 1-området på den andre.

Brikkesettet støtter i utgangspunktet opptil 12 usb-porter. Hvor mange som er implementert bak på kortene varierer litt, samt at noen kort har blant annet wlan som benytter en usb-tilkobling. Med braketter og porter i front av kabinetter skal imidlertid alle kortene kunne gi minst ti porter.

De fleste av kortene støtter også både eSATA og Firewire.

LES OGSÅ: Klart for DDR3-minne?

Linux på fem sekunder

Hovedkortet P5E3 Deluxe WiFi-AP er det første hovedkortet med det Asus kaller Express Gate. Dette er i utgangspunktet en løsning basert på et produkt som kalles SplashTop fra DeviceVM. Asus er første aktør som tar i bruk denne løsningen.

Hensikten er at man skal slippe å vente på at tradisjonelt operativsystem skal bruke flere minutter på å starte opp hvis det er enkle oppgaver man skal utføre. Ifølge reklamen skal denne Linux-baserte løsningen starte opp på fem sekunder og gi tilgang til internett. Applikasjoner for blant annet websurfing og øyeblikksmeldinger er integrert. For mer informasjon og demonstrasjon av løsningen kan man se www.splashtop.com.

Vi må si vi ser en rekke muligheter i en slik løsning, også for mer avanserte brukere. Siden dette er hovedkortet rettet mot kravstore brukere, og entusiaster, hadde man også kunnet håpe at Asus integrerte blant annet diagnoseverktøy for systemet.

«Standardserien»

Av de tre seriene er P5E-serien hovedserien. Her finner man totalt fire kort, og da både det dyreste og det rimeligste av de nye X38-hovedkortene fra Asus. Det dyreste er P5E3 Deluxe WiFi AP. Som vi har allerede har vært inne på har dette kortet Express Gate-løsningen med Linux integrert på kortet. Som navnet tilsier er det også wlan-støtte, og det er noe også blitt støtte for 802.11n-wlan i tillegg til 802.11b/g.

Asus P5E3 Deluxe

Satsningen på DDR3-minne er sterk i serien. Kun det enkleste og rimeligste, P5E, har støtte for DDR2. Asus oppgir offisiell støtte for opptil 1 800 MHz DDR3 via overklokking av minnebussen.

Både P5E3 Deluxe WiFi-AP og P5E3 Deluxe har tre PCI Express-kortplasser for grafikkort og her Crossfire-mulighet med ATI Radeon-grafikort.

Et nytt element på kortene i denne serien er det Asus kaller en EPU, eller Energy Processing Unit. Hensikten med denne skal være å gi bere optimaliseringer av strømforbruk. Ifølge Asus skal dette kunne gi nesten 60 % lavere strømforbruk for prosessoren når den ikke belastes for fult.

Spesielt for overklokkere

Asus har de siste årene gjerne vært favoritten for overklokkerne, i hvert fall når det gjelder toppmodellene av hovedkort. Med modellene Maximus Extreme, Maximus Formula Special Edition og Maximus Formula er det spesielt overklokkere man retter seg mot. Funksjonaliteten skal også være tilrettelagt for at brukere uten spesiell kunnskap om overklokking skal kunne hente ut en del ekstra fra prosessoren. Dette er i seg selv ikke noe nytt, men løsningene de fleste produsentene har hatt tidligere har gjerne ikke gitt all verden sammenlignet med tradisjonell overklokking.

Den mest avanserte modellen her, Extreme, vil også støtte bruk av tre ATI Radeon-grafikkort i Crossfirekonfigurasjon. Dette kortet benytter også DDR3-minne, mens Formula-modellene støtter DDR2.

Det er ellers lagt større vekt på kjøling av brikkesett og spenningsregulatorer. Hovedkortene har også et eksternt display for overvåking av spenninger.

For arbeidsstasjoner

Asus P5E WS Pro og P5E WS Pro rettes mot arbeidsstasjonsbruk. Hovedforskjellen mellom de to modellene ligger i minneteknologien. P5E WS Pro støtter opptil 8 gigabyte DDR2-minne, samt mulighet for feilkorrigerende minne. P5E3 WS Pro støtter opptil 8 gigabyte DDR3-minne. En annen forskjell ligger i kortplassene. Modellen med DDR2-støtte har to vanlige PCI-kortplasser og en PCI-X. For modellen med DDR3 er det omvent – en PCI, to PCI-X. Begge kortene har i tillegg en PCI Express 1x-kortplass og to PCI Express 16x-kortplasser.

I tillegg til de seks Serial ATA-tilkoblingene med RAID-muligheter som man har gjennom X38-brikkesettet, har WS Pro-kortene en ekstra kontroller som gir to interne SATA-tilkoblinger og to eksterne eSATA-tilkoblinger. Også her er det muligheter for RAID 0, 1, 10 og 5.

Mer informasjon om kortene finner man på www.asus.no. Prisene starter på cirka 1 700 kroner for rimeligste modell (P5E), mens de mest avanserte modellene vil koste rundt 2 500 kroner inklusive mva.

LES OGSÅ: X38-kort fra MSI

Les om: