Avlogging stopper backup

Avlogging stopper backup

BRUKERTIPS: Her er trikset for å stoppe automatisk avlogging.

Automatisk avlogging kan være en fordel for sikkerheten, men i noen tilfeller skaper det trøbbel.

Et eksempel på det er når du kjører en tyngre og tidkrevende sikkerhetskopiering av Mac-en din. Automatisk avlogging kan også gi problemer hvis du setter i gang en omfattende rendringsjobb når du driver med videoredigering.

Ordinær sikkerhetskopiering som tar hånd om for eksempel den siste timens endringer og eventuelle nye filer, skjer uten at brukeren merker så mye til det. Men større sikkerhetskopi-operasjoner, for eksempel den først etter at man har installert en ny sikkerhetsløsning, kan kreve at Mac-en står på i mange timer, ja, i noen tilfeller i flere døgn.

LES OGSÅ:

Safari-hull rapper kontaktinfoen din

Et eksempel er hvis du kjøper det en sikkerhetskopi-konto i «skyen», altså en nettverksbasert sikkerhetskopi-løsning. Jeg har støtt på problemet etter installasjon av MozyHome Unlimited, som lar deg ta en ubegrenset mengde med sikkerhetskopi på internett for en rimelig pris.

Sikkerhetskopi av «alt»

På en ganske ny iMac med to terabyte harddisk bestemte jeg meg for å ta backup av «alt» for å sette sikkerhetskopi-løsningen på prøve.

Etter at jeg hadde vært igjennom oppsettet til MozyHome-programmet, viste det seg at programmet ville ta sikkerhetskopi av godt og vel 725 gigabyte med data, inkludert et 25 000-bilders Aperture bildebibliotek på vel 275 gigabyte.

For ordens skyld nevner jeg at Time Machine aktivert på maskinen backup av hele interndisken på en ekstern disk, i tillegg til at Apertures sikkerhetskopiløsning, Vault, kjører en separat sikkerhetskopi av bildearkivet.

Jeg har med andre ord sikret dataene mine ganske god, men svakheten med løsningen mitt er jo at de eksterne sikkerhetskopi-diskene befinner seg like ved iMac-en. Så hvis det skulle oppstå innbrudd, flom eller brann, er det stor fare for at både datamaskinen og alle sikkerhetskopiene forsvinner. Og da er man jo like langt.

LES OGSÅ:

Gratis Mac-beskyttelse

MozyHome Unlimited og lignende løsninger gir derimot den ekstra tryggheten at alle viktige og uerstattelige data også er sikret utenfor hjemmet – eller bedriften, hvis det er snakk om en bedriftsløsning.

Kopiering i flere døgn

Problemet som jeg kjørte meg fast i, er at det kan ta flere døgn å ta den første, omfattende sikkerhetskopien av alle dataene. Jeg fulgte det klassiske rådet om å sette i gang backup-kjøringen om kvelden, slik at sikkerhetskopieringen kunne gå gjennom hele natta uten å bli forstyrret av mitt arbeid på iMac-en – eller uten at jeg skulle bli forstyrret i arbeidet av sikkerhetskopieringen.

Men da jeg våknet morgenen etter og skulle sjekke hvor langt sikkerhetskopieringen var kommet, viste det seg at jeg var blitt logget av for mange timer siden og at sikkerhetskopieringen bare hadde rukket å ta hånd om noen få prosent av filmengden.

Jeg gikk inn i Systemvalg og slo av all strømsparing – her skulle verken maskin eller skjerm gå i dvale.

Det hjalp ingenting. Neste natt skjedde det samme. For sikkerhets skyld sjekket jeg også skjermsparer-oppsettet i Systemvalg og forsikret meg om at «Start skjermsparer» var satt til «Aldri».

LES OGSÅ:

Fem nyttige systemvalg

Men det hjalp ikke. Fortsatt ble jeg logget av med jevne mellomrom, og det syntes som om det aldri skulle bli mulig å få tatt den evinnelige backup-en.

Systemvalget Sikkerhet

Men Systemvalg på Mac-en er mer innholdsrik enn det ser ut til på overflaten. Løsningen i mitt tilfelle var å gå inn i systemvalget Sikkerhet. For å få adgang til å gjøre endringer her, må du normalt klikke på lås-ikonet for å få gjort endringer.

Gå til Generelt-fanen og påse at det ikke er haket av for linjen «Logg av etter XXX minutter uten aktivitet». Det var her problemet mitt viste seg å ligge. Systemet var satt opp til å logge av etter 120 minutter uten aktivitet. Derfor fikk jeg bare kjørt backup mot MozyHome i to timer om gangen. Ikke rart jeg slet med å få sikkerhetskopiert mine 725 gigabyte.

Men når dette skrives, er sikkerhetskopien i boks. Nå kan jeg godt reaktivere automatisk avlogging igjen, for de «inkrementelle» sikkerhetskopiene etter hver arbeidsøkt på iMac-en er som regel ganske fort gjort.

Les om:

Komponenter