Bærbar pc til en tusenlapp?

Bærbar pc til en tusenlapp?

Flere aktører snakker nå høyt om priser ned mot tusenlappen.

- Det vil overraske meg mye om de billigste bærbare datamaskinene koster mer enn 1500 kroner om et par år.

Det sier Lasse Frost, administrerende direktør i Zepto, til Computerworld Danmark. Han venter en halvering av prisene på de billigste modellene.

- I øyeblikket koster vår billigste modell omkring 3500 kroner. Det viser at det er et marked for lavprismodellene. Men for meg er det overhodet ikke urealistisk at vi kan halvere de prisene vi ser i dag, sier Frost.

OLPC får æren

Prisene blir lavere på grunn av at det for tiden oppstår en hel underskog av svært billige maskiner fra en rekke produsenter. Dette skaper et prispress for flere.

Særlig har prosjektet One Laptop Per Child-projektet (OLPC) bidratt til at markedet kan innrette seg annerledes når en bærbar pc skal bygges. Felles for nesten alle de pågående billig-prosjektene er at datamaskinene produseres for en bestemt målgruppe blant verdens fattigste.

LES OGSÅ: Her er pc-en til 100 dollar

Lenovo og Dell vil nå fram til kinesiske bønder, mens XO-maskinene fra OLPC er et redskap beregnet på den fattige del av verden.

Medison

Et annet, og mye omdiskuteret billigprosjekt, står svenske Medison for, som vil selge bærbare pc-er til 1000 svenske kroner. Medison Celebrity henvender seg til forbrukermarkedet på våre breddegrader.

LES OGSÅ: Tortur av bærbare pc-er

Det har vært mye oppstuss rundt Medison i Sverige, og mange mener det hele er et markedsføringsstunt. Men firmaet selv hevder hardnakket at de billige maskinene blir en realitet.

Lanseringen er nå utsatt fra 15. til 29. august. Selv med sine optisimiske spådommer er Lasse Frost fra Zepto skeptisk til Medisons markedsføring.

Komplett umulig?

På Komplett.no, Norges største nettbrutikk for datautstyr, er det billigste bærbare pc-en akkurat nå en Toshiba til rett under 5000 kroner.

- Vi har ingen indikasjoner fra våre leverandører på at prisene skal ned på Medison-nivå. Da må det skje noe drastisk med prisene på dyre komponenter som CPU og TFT-panel, sier Ulf Andersen, innkjøpsdirektør i Komplett.no.

Han er skeptisk til svenske Medison, mem også til det idealistiske OLPC-prosjektet.

- Det er avgjørende hva som skjer med de to store CPU-leverandørene (AMD og Intel. red.anm). Men så langt har vi ikke sett noe til det nye prispunktet som det snakkes om, med pc-er til 200 dollar. Vi har også sett at selv OLPC, med alle de ressursene de sitter på, sliter med å få dette til, sier Andersen.

Komponenter