Bare se, men ikke røre!

Bare se, men ikke røre!

Norsk teknologi styrer iPad med ultralyd.

Norsk teknologi kan styre en iPad ved å lytte til hånden din - litt som en flaggermus.

En ultrasoniske høyttaler sender ut et lydsignal som det menneskelige øret ikke fanger opp, mens små mikrofoner fanger opp den reflekterte lyden.

Les også: iPad 2 på CES

Systemet, som har fått navnet Ultrasonic Touchless Input, benytter så en algoritme for å beregne hvor hånden din er, og hvor den beveger seg. Resultatet er et form for multitouch-navigasjon uten direkte fysisk kontakt.

Teknologien er allerede i bruk i dag i norske operasjonssaler der det stilles strenge hygienekrav. Kirurgene bruker den til å styre systemer uten å måtte komme i kontakt med sterilt antrekk.

Demonstsrer på CES

Det er firmaet EllipticLabs i Oslo som har utviklet denne teknologien, og sjefen, Stian Aldrin, kunne demonstrere en iPad-implementasjon på årets CES forbrukerelektronikk-messe i Las Vegas.

Her er det iPad-ens maskinvare som driver en dock der selve ultralyd-utstyret sitter. Programvaren er egenutviklet, og kan brukes til å styre en iPad med enkle bevegelser som sveiping horisontalt og vertikalt.

Man ser for seg at denne teknologien kan utstyres i alt fra biler til kjøkkenredkap - det er nærmest bare fantasien som setter grenser.

Sist høst presenterte Elliptic Labs teknologien sin på IFA-messen i Berlin.

Du kan lese mer om EllipticLabs her.

Demonstrasjonsvideo fra CES kan du se hos TUAW .

Video fra Elliptic Labs ser du under.

Les om: