Bedre brikkesett fra AMD

Bedre brikkesett fra AMD

Hovedkort med AMD 785G aktuelt for rimeligere pc-er og HTPC-løsninger.

AMD har de siste månedene jevnt kommet med nye Phenom-modeller, og fadesen med den første Phenom-prosessoren begynner å bli glemt. I tillegg har det blitt lansert nye medlemmer i Athlon-familien - prosessorer basert på Phenom-arkitekturen, men med to kjerner i stedet for tre eller fire som for Phenom-prosessorene.

Et viktig element for AMD har en stund vært brikkesettene 780G og 790GX. Dette har vært brikkesett med integrert grafikkprosessor basert på Radeon HD-arkitekturen. Denne løsningen har vært utmerket for rimelige pc-er, samt også HTPC (stue-pc). Siden grafikkprosessoren blant annet støtter akselerasjon av h.264/x264 har man hatt muligheten for 1080P Blu-ray-avspilling og 1080P x264 selv med rimelige prosessorer, og uten spesielt høy prosessorbelastning. Grafikkprosessoren har i tillegg støtte for HDMI med lydoverføring fra integrert lyddekoder.

LES OGSÅ: Tester av prosessorer

785G

Mens grafikkprosessoren i 780G og 790GX var basert på Radeon HD 3000-arkitekturen har man for 785H brukt Radeon HD 4000 som utgangspunkt. Man har her støtte for DirectX 10.1 og noen forbedringer i henhold til videoavspilling, som blant annet støtte for flere akselererte videoer samtidig og HDMI v1.3.

Hovedkortene med 785G vil normalt sett også støtte bruk av vanlig PCI Express-grafikkort om man etter hvert skulle få behov for en kraftigere løsning enn den integrerte.

Hovedkortene kan lages for AM2+ og AM3-prosessorsokkelen. AM3 gir mulighet for DDR3-støtte, hvilken en del av AMDs Athlon- og Phenom II-prosessorer støtter. Prosessorer spesifisert for AM3-sokkel vil også fungere på AM2+-hovedkort, mens AM2+-prosessorer vil ikke fungere på AM3-hovedkort. Bakgrunnen for dette ligger i at minnekontrolleren er integrert i prosessoren. AM3-prosessorene støtter både DDR2 og DDR3, mens AM2+-prosessorene kun støtter DDR2.

En rekke hovedkortprodusenter vil ha kort basert på 785G. I tillegg til vanlig ATX-formfaktor vil mange også ha hovedkort i microATX-formfaktor, noe som gir muligheter for mer kompakte pc-er. Mange satser også på microATX for HTPC-løsninger.

Les om: