Før og bedre enn Intel

Før og bedre enn Intel

AMD har introdusert sitt nye brikkesett for bærbare pc-er. Målet er å overbevise pc-produsenter at AMD har et bedre alternativ.

I samarbeid med Nvidia og Broadcom forsøker AMD å bevise at brikkesettet AMD M690, er bedre enn Intels kommende Santa Rosa som lanseres neste uke.

Lanseringen er gjort for å ta brodden av Intels store lansering av sitt alternativ for neste generasjons bærbare pc-er.

Håpet er at AMDs elektronikk kommer i nye modeller av bærbare pc-er fra Acer, Dell og Hewlett-Packard innen kort tid.

Lanserte i mars

- Vi lanserte bærbare pc-er med AMD i mars uten at vi gjorde så mye ut av det, sier Stian Trosby, produktsjef for bærbare pc-er i Hewlett-Packard.

Hewlett-Packard leverer denne i to utgaver, HP Compaq 6715s og 6715d.

Det nye er forbedret produksjonsteknologi. M690 fra mars med prosessoren Turion 64 X2 med to prosessorkjerner benytter 90 nanometers produksjonsteknologi. Den nye utgaven benytter 65 nanometer, det samme som Intels prosessor kommer til å bruke.

- Vi kommer til å gjøre en ”Soft Roll Out” av det nye brikkesettet, fortsetter Stian Trosby.

Det betyr at det nye brikkesettet erstatter det gamle fra slutten av mai uten at det blir noen endring på modellbetegnelsen. Brukerne får bare mer ytelse og lengre batterilevetid. Det anslås 25 prosent lenger, fem timer på standard batteri.

Dell lanserer en serie nye pc-er 10. mai i forbindelse med Intels lansering av sitt nye brikkesett Santa Rosa.

Pc-ene med Intels prosessor vil bli betegner Latitude D630. Men samtidig lanserer Dell også bærbare pc-er med AMDs M690 med betegnelsen Latitude D631.

Høyere hastighet

I tilegg lanserer Broadcom sin brikke for 802.11n, trådløs teknologi med betydelig høyere hastighet. Til tross for at standarden ikke er endelig fastlagt, har mange utviklet teknologi basert på en foreløpig spesifikasjon.

Satsingen på Nvidias grafikkteknologi er et politisk sjakktrekk siden AMD kjøpte grafikkonkurrenten ATI. Men også ATIs grafikk tilbys produsentene.

AMD jobber aktivt for å være nøytral i forhold til grafikkprosessorer.

Det er Microsofts lansering av operativsystemet Vista som øker behovet for bedre grafikk med sin mulighet for tredimensjonale objekter og gjennomskinnelige vinduer.

Komme tilbake

Grunnen til at AMD prøver å ta brodden av Intels lansering er behovet for å komme tilbake. Etter å vært ledende på prosessorer i 2005, kom Intel veldig tilbake fra sommeren 2006.

-- Vi har blitt liggende etter Intel på produksjonsteknologi, men ikke på produktforbedringer. Innovasjon skal hjelp oss å komme tilbake, sier Hector Ruiz, AMDs toppsjef.

Det Ruiz henviser til er den kommende prosessoren med fire prosessorkjerner, foreløpig, kalt Barcelona.

Bare på prosessorer for tjenestemaskiner har AMD fortsatt et fortrinn.

Intels innsats har ført til en veldig priskrig som medførte at Intels fortjeneste har falt, og at AMD tapte 547 millioner dollar i fjerde kvartal 2006 og 611 millioner dollar i første kvartal 2007. Konsekvensen er at verdien av AMD har falt som en sten, fra 35 dollar til rundt 13,5.

Les om:

Komponenter