Bedre iPad-skjerm byr på utfordringer

Bedre iPad-skjerm byr på utfordringer

Apple-nettbrettets nye Retina-skjerm er flott å se på, men høyere oppløsning kan gi problemer for både utviklere og brukere.

Kraftig forbedret skjerm er en av de store nyhetene i Apples nyeste iPad.

Med en oppløsning på 2048 x 1536 piksler har skjermen over 3,1 millioner bildepunkter, som er én millon mer enn en vanlig, stor HD-tv med oppløsning på 1920 x 1080 punkter. Samtidig er skjermstørrelsen er bare på 9,7-tommer.

Mange som var tilstede på Apples lansering både i San Francisco og i London har latt seg begeistre av den nye skjermen.

The Verge-redaktør Joshua Topolsky sa blant annet at det var uten tvil den beste skjermen han hadde prøvd på en mobil enhet og muligvis den beste skjermen han noensinne hadde sett, ifølge danske PC World.

Macworld.no fikk anledning til å klå på det nye nettbrettet på pressearrangementet i London, og vi ble også imponert over skjermen. Selv uten en iPad 2 ved siden av kunne man se hvor mye skarpere den er.

I tillegg til å ha høyere oppløsning, er den også mye mer fargesterk, så bilder ser virkelig flotte ut.

Avslører dårlig grafikk

Bedre skjerm åpner for enda bedre muligheter hva gjelder å vise frem innhold. Ikke bare bilder, men også publikasjoner og lignende. Apple har nettopp lagt til en ny kategori i App Store kalt Kataloger, så vi antar også de mener det er store muligheter her.

Det er imidlertid ikke bare fordeler med høyere oppløsning. Det kan også være et problem. For det første får skjermen bilder og video i lav kvalitet til å se virkelig dårlig ut, skriver Wired i sin forhåndtitt av det nye nettbrettet..

- Jeg gikk inn på en nyhetsnettsted for å lese en artikkel, og selv om teksten så fantastisk ut, kunne man tydelig se komprimeringsfeilene i de små bildene i weboppløsning, skriver Wired.

Dårlig grafikk gjør seg ikke bare synlig i nettsider. Også applikasjoner i lav oppløsning vil rammes av dette. Og på nåværende tidspunkt er de fleste apper i lav oppløsning.

Ifølge Comon.dk blir de automatisk oppskalert til den nye skjermen, noe som gjør at bilder og annen grafikk fremstår som pikslete. Både webdesignere og utviklere blir dermed nødt til å ta grep. Dette vil trolig skje ganske raskt, men er ikke nødvendigvis bare positivt det heller.

- For å dra nytte av skjermen, må apper lage nye versjoner av grafiske elementer. Den nye iPad-en har fire ganger så mange piksler som sine forgjengere, så for Retina-støtte trenger apper nye bilder som er dobbelt så brede og dobbelt så høye som før, skriver amerikanske Macworld.

... men bedre grafikk krever mer plass

Fysisk større bilder innebærer også større filer i form av antall megabyte. Det betyr at apper kommer til å ta mer plass enn før. Og dette rammer ikke bare nye iPad-eiere, ifølge våre kolleger. Universalapper som kjører på både iPad og iPhone vil bli mye større uansett om du har en Retina-iPad eller ikke.

Apples egne apper er oppdatert allerede med Retina-støtte, så det er allerede mulig å se hvor mye mer plass appene kommer til å ta. Keynote økte for eksempel fra 115 MB til 327 MB. Numbers økte fra 109 MB til 283 MB. Pages økte fra 95 MB til 269 MB.

- Sett at en eier av en ny 16 GB iPad vil laste opp nettbrettet med Apples Retina-klare apper: iWork-pakken, iLofe-pakken, iBooks, Find My Friends, Find My iPhone, iTunes U og Remote. Det er 2,24 GB med apper før du har lastet ned en eneste tredjepartsapp, eller synket en eneste sang, bilde eller video.

Husk også at 16 GB iPad i virkeligheten bare tilbyr brukeren rundt 14 GB med lagringsplass; de andre to gigabytene går til operativsystemet og innebygde apper. Det betyr at din 16 GB iPad nå tilbyr deg mindre enn 12 GB med lagringsplass, skriver amerikanske Macworld.

Nye iPad kommer heller ikke med mer lagringsplass enn før. Den er kun tilgjengelig i modeller på 16 GB, 32 GB og 64 GB. Problemet her er riktignok at flashminne er kostbart. Det er 1000 kroner i prisforskjell mellom de ulike enhetene. Og da mer lagring koster mer penger, betyr det at prisene vil måtte økes. Dette er vel noe hverken Apple eller kundene er veldig interesserte i.

Det gjenstår å se hvordan disse utfordringene vil spille seg ut når iPad kommer i salg.

Les om:

Komponenter