Bedre Radeon HD til bærbare

Bedre Radeon HD til bærbare

ATI har lansert Mobility Radeon HD 3000-familien for bærbare pc-er. Samtidig presenteres Puma-plattformen.

ATI lanserte i november Radeon HD 3000-serien av grafikkprosessorer for stasjonære pc-er. Disse ga ikke en forbedring i ytelsen sammenlignet med tidligere modeller, men ga betydelig lavere strømforbruk/varmeutvikling og produksjonskostnader. Dette blir ennå mer sentralt når løsningen skal benyttes i bærbare pc-er.

3400 og 3600

Rent teknologisk sett er det ikke de store forandringene i praksis sammenlignet med Radeon HD 2000. Radeon HD 3000-familien har støtte for DirectX 10.1 kontra DirectX 10 for tidligere modeller. Også Nvidias grafikkprosessorer for bærbare i dag støtter kun DirectX 10, men det virker ikke som spesielt mange utviklere vil ta i bruk forbedringsmulighetene som ligger der. I seg selv blir ikke DirectX 10.1 spesielt viktig slik det ser ut i dag. Støtten er der imidlertid. De nye grafikkprosessorene støtter også PCI Express 2.0, hvilket teoretisk sett kan gi en viss ytelsesforbedring ovenfor første generasjon PCI Express.

Det er i utgangspunktet to nye modeller i den nye serien: Mobility Radeon HD 3400 og 3600. ATI nevner redusert strømforbruk sammenlignet med tidligere produkter, men ikke hvorvidt det er noen spesiell ytelsesforskjell mellom Radeon HD 2400/2600 og nye 3400/3600. Med det sagt, ATIs Mobolity Radeon HD 2600-serie leverer allerede i dag god ytelse i sitt segment.

LES OGSÅ: God Radeon 3000

Displayport og HDMI

Mobility Radeon HD-grafikkprosessorene har integrert støtte for tilkoblingsgrensesnittene Diaplayport og hdmi. Det er imidlertid opptil produsentene av bærbare å velge hvilke grensesnitt som skal implementeres. Fortsatt vil nok mange fokusere på dvi og hdmi. Det begynner imidlertid å komme skjermer på markedet nå med Displayport-støtte. Foreløpig blir imidlertid fordelen av Displayport begrenset i henhold til kravene man har for å drive dagens skjermer.

HDMI-støtten fra ATI inkluderer overføring av lyd via samme kabel. Med at lyddekoderen er integrert i grafikkprosessoren skal det være lavere sjanse for å oppleve kompatiblitetsproblemer knyttet til drm-løsninger, samt «lip sync»-problemer. Slik ATIs løsning er designet kan en produsent levere pc-en med dvi-tilkobing og adapter for hdmi, og likevel kunne utnytte lydoverføringen.

Når det gjelder videoavspilling støtter de nye grafikkprosessorene Universial Video Decoder-teknologien som ble introdusert med Mobility Radeon HD 2000-serien, som svært effektivt reduserer prosessorbelastningen ved avspilling av for eksempel Blu-ray og HD DVD. Dette igjen kan redusere strømforbruk og varmeutvikling for pc-en. Også en rekke andre HD-formater kan akselereres av teknologien hvis riktig avspillingsprogramvare benyttes.

Asus først

Ifølge pressemeldingen fra AMD vil Asus være første produsent av bærbare pc-er som tar i bruk de nye grafikkprosessorene. Dette på modellene M50 og F8. M50 er også av de første maskinene på markedet som tar i bruk Hitachis nye 500 gigabytes harddisk for bærbare.

Vi regner imidlertid med at flere produsenter av bærbare vil følge opp om lanseringen og lansere nye eller oppdaterte modeller.

LES OGSÅ: Bærbar pc med terabyte-disk

«Puma»

De nye Radeon HD 3000-grafikkprosessorene inngår i AMDs «Puma»-plattform for bærbare pc. Plattformen vil videre inkludere AMDs Turion Ultra-serie av prosessorer og det kommende RS780-systembrikkesettet. Etter at AMD tok over ATI har brikkesett for egne prosessorer blitt et fokusområde. De nye prosessorene og brikkesettene er forventet lansert i andre kvartal i år.

Et element i Puma-plattformen vil være muligheter for å skifte mellom grafikkprosessorer. Brikkesettet vil ha en integrert enkel grafikkprosessor, men man kan i tillegg ha en dedikert grafikkprosessor – da en i Mobility Radeon HD 3000-serien. For å spare strøm kan den dedikerte grafikkprosessoren kobles helt ut når det ikke er behov for den, og kobles inn igjen for mer krevende grafikkoppgaver. I tillegg skal den integrerte grafikkprosessoren kunne benyttes i kombinasjon med den dedikerte for å forbedre 3d-ytelsen.

Turion Ultra-prosessoren vil fortsatt være basert på Athlon 64-arkitekturen, og ikke den nye Phenom-arkitekturen. Bedre ytelse skal blant annet gis gjennom større hurtigbuffer. Prosessoren har to kjerner og hastigheten på kjernene skal kunne reguleres uavhengig av hverandre for mer optimal strømsparing. Klokkefrekvenser for de nye prosessorene har ikke blitt nevnt.

Plattformen vil også inkludere mulighet for det AMD kaller HyperFlash. Etter det vi kan forstå er dette en løsning som minner sterkt om Intels Turbo Memory-teknologi. Man benytter da flashminne på hovedkortet som en buffer mot harddisken. Dette skal blant annet kunne gi noe forbedringer i batteritid og på enkelte områder bedre ytelse.