Bedriftene usikre på iCloud

Bedriftene usikre på iCloud

iCloud kan bli en sikkerhetsutfordring, men kan også få bedriftene ned fra gjerdet og opp i skyen.

IT-sjefer og IT-strateger i storbedrifter og konsern frykter at iCloud kan by på store sikkerhetsutfordringer. Mange håper at den forholdsvis lange tiden som gjenstår til iCloud kommer i bruk for fullt, skal gi svar på sentrale spørsmål som bedriftene har rundt iCloud-tjenesten.

– Utfordringer

- Sett fra et profesjonelt IT-ståsted representerer iCloud en rekke utfordringer for større bedrifter og organisasjoner, sier IT-direktør Rob Rennie ved Florida State College i Jacksonville til den amerikanske IDG-publikasjonen CIO. Denne utdanningsinstitusjonen er blant dem som tidlig tok i bruk iPad.

Apple har som kjent bygd opp et massivt datasenter som skal fungere som «digitalt nav» for iTunes-brukere. Dette skal overta rollen som Mac-er og Windows-pc-er har i dag som det digitale sentrum for mobiltelefoner, musikkspillere og lesebrett. Frem til nå – og inntil iCloud blir operativt for fullt til høsten – må brukere av slike enheter benytte sin Mac eller pc til å synkronisere de forskjellige enhetene.

I Apple-verdenen skjer dette i dag via programmet iTunes, som finnes både for Mac og Windows. Når iCloud tas i bruk, overtar skytjenesten denne funksjonen. Tjenesten vil automatisk synkronisere og lagre data fra iPhone touch, iPad og iPhone. Enhetene trenger altså ikke lenger være koblet opp mot en pc eller Mac for å bli synkronisert mot iTunes.

– Vi kommer til å detronisere pc-en og Mac-en til å bli bare nok en enhet, sa Apple-sjef Steve Jobs i sin åpningstale på selskapets utviklerkonferanse i forrige uke.

Paradigmeskifte

CIO skriver at iCloud utvilsomt vil gjøre det lettere å administrere iOS-enhetene – for forbrukerne. For bedriftene derimot utgjør iCloud en nytt databehandlingsparadigme for iPhone og iPad. Som kjent har disse enhetene rukket å få et meget sterkt fotfeste i bedriftsmarkedet allerede.

– Vi kan bare gjette oss til hvordan IT-avdelingene skal administrere iOS-enheter og apper under iCloud, for ikke å snakke om hvordan de skal sørge for at dataene forblir sikre, skriver CIO.

Det er fortsatt usikkert om IT-avdelingene vil kunne holde arbeidsrelaterte apper og data atskilt fra personlige apper og data under synkroniseringen mot iCloud, heter det.

En del IT-direktører som ganske nylig har gitt grønt lys for iPad i sine bedrifter, sier at de nå hverken kan legge videre planer for bruken av disse enhetene eller diskutere problemstillingen åpent, ettersom Apple er så sparsommelig med informasjon om iCloud.

Bedriftsdata til venner og familie

Øverst på problemlisten er datasikkerheten. Det IT-lederne frykter, er at ansatte som bruker iPad, vil komme til å laste opp sensitive opplysninger til iCloud, som deretter automatisk vil synkronisere alle enhetene som kunden benytter. Noen av disse enhetene er kanskje ikke autorisert av IT-avdelingen, og kanskje er det til og med noen av den ansattes familiemedlemmer eller venner som disponerer enheten.

På denne måten kan iCloud øke risikoen for tap av sensitive data, hevder CIO.

– Vi trenger tid på oss til å vurdere disse problemene før iCloud kommer i bruk for alvor, sier IT-direktøren på Florida-colleget.

Tradisjonelt har Apple vært tilbakeholden med informasjon som gjør det mulig for IT-avdelingene i bedrifter og institusjoner å forberede seg skikkelig på Apples lanseringer. Nye Apple-produkter lanseres gjerne etter en lengre periode med oppbygging av en hype-bølge, men deretter går det kort tid fra produktet eller tjenesten er lansert til det er tilgjengelig.

Dette er ok for forbrukerne, som kaster seg begjærlig over produktet eller tjenesten, men IT-avdelingene rundt omkring blir ofte sittende og lure på hvordan de skal forholde seg til det nye, for informasjonen fra Apple er ofte mangelfull.

Ny vei fra Apple

Denne gang har imidlertid Apple valgt en annen vei å gå, konstaterer CIO-publikasjonen. iCloud er nå formelt lansert, men er fortsatt bare i beta og kommer ikke i drift for fullt før til høsten. Apple har i lengre tid promotert iPad og iPhone sterkt overfor storbedriftene. CIO lurer på om Apple nå har lagt inn usedvanlig lang ventetid fra lansering til tilgjengelighet nettopp for at bedriftene skal få tid til å områ seg.

– Vil Apple besvare spørsmålene fra CIO? I løpet av de neste månedene får vi svaret, skriver CIO.

Tidsskriftet har i det minste greid å finne én IT-direktør, tilknyttet amerikansk helsevesen, som tror at iCloud kan komme til å by på store fordeler for firmaer som lar de ansatte benytte iPhone og iPad:

– Nå hjelper Apple bedriftene (noen vil si tvinger dem) til å se på databehandlingen på en ny måte. I stedet for å være avhengig av kraftige, men like fullt altfor dårlig utnyttede skrivebords-pc-er må bedriftene nå legge en mobil app-strategi. Noen av dem som nå sitter på gjerdet når det gjelder databehandling i skyen, vil kanskje klatre ned fra gjerdet takket være nettopp iCloud, skriver CIO.

Les om:

Komponenter