Bedrifter bruker maskinvaren lenger

Bedrifter bruker maskinvaren lenger

Ingen klare svar på hvorfor pc-er og servere skiftes ut sjeldnere.

To ferske studier indikerer at bedriftenes innkjøpsvaner er i ferd med å endres.

I den ene, gjennomført av Richard Day Research for selskapet CDW, ble 11.000 it-beslutningstakere spurt hvilket it-produkt de ikke kjøper i år. Pc-er topper lista med 49 prosent.

Prognosene for neste år er ganske annerledes, der 55 prosent rangerer pc-en som sin høyeste prioritet, skriver Computerworlds nyhetstjeneste.

Selv om undersøkelsen indikerer at noen av maskinvareinnkjøpene neste år kan tilfredsstille undertrykt etterspørsel, viser det også fleksibilitet. CDW har ikke spurt som selve utskiftingstakten, men mener likevel at tilbakemeldingene tyder på at syklusen utvides, til tross for at pc-er står høyt på it-sjefens ønskeliste neste år.

Mer tall

- Finanskrisen har lært mange finanssjefer at levealderen til slik maskinvare kan være lenger enn hva it-sjefen tidligere har sagt, sier Bob Houghton, direktør i Redemtech, et selskap som resirkulerer og videreselger flere millioner pc-er og servere årlig.

Han mener å ha sett en utvidelse av livssyklusen over flere år, men at finanskrisen har akselerert trenden. Houghton tror en god pc fort kan leve i mer enn fire-fem år.

Redemtech har selv gjennomført en undersøkelse av 179 selskaper som ikke nødvendigvis er egne kunder. Tallene tilbakeviser at bærbare stort sett erstattes hvert tredje år.

Kun 40 prosent av respondentene skal erstatte sine bærbare om tre år, mer enn 30 prosent sier innen fire år, og 20 prosent svarer fem år eller mer.

På desktop svarer 39 prosent at de beholder sine maskiner i fire år, og over 30 prosent beholder dem i fem eller flere år. På servere svarer 60,5 prosent at de bruker sine maskiner i over fem år.

Langsiktig trend

Gartner-analytiker Raphael Vasquez tror finanskrisen har vært en faktor i utvidelsen av oppfriskningssyklusen for pc-er både i proffmarkedet og hjemme.

- Jeg tror ikke spørsmålet er hvorvidt livssyklusen blir lengre. Jeg mener det finnes ganske gode beviser på at de blir nettopp dette. Spørsmålet som er nå er hvorvidt livssyklusen blir lengre på grunn av finanskrisen? Fordi folk kjøper nettbrett? Eller fordi eksisterende mobile pc-er nå enket og greit dras mindre rundt på på grunn av alternative plattformer som nettbrett og smarttelefoner, spør han.

John Spooner fra Technology Business Research tror på sin side folk utvider livssyklusen på sine bærbare fra tre år til fire, og kanskje til og med fem år.

- Ideen om en treårig livssyklus på bærbare er i ferd med å ende, noe finanskrisen kan ha hjulpet til å fjerne for godt, sier han.

Flere selskaper overveier en fireårig livssyklus, og Spooner peker på at kvaliteten til maskinvaren er god nok til dette.

Komponenter