Beste Apple-kvartal noensinne

Beste Apple-kvartal noensinne

iPad passerer Mac og bidrar til rekordtall for Steve Jobs.

Apple kan melde om den største kvartalsomsetningen og -fortjenesten noensinne.

Og det er rekordtall for solgte Mac-er, iPhone-er og iPad som driver salgskurven i været. Blant annet kan Apple skilte med det største antallet solgte Mac-maskiner i løpet av et kvartal noensinne - nesten 3,9 millioner. Det tilsvarer en økning på 27 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

2 årlige innskudd i oljefondet

Omsetningen landet på formidable 20,34 milliarder dollar (omlag 119 milliarder kroner), med en fortjeneste på 4,31 milliarder dollar (drøye 25 milliarder kroner). Og hele 57 prosent av omsetningen kom fra utlandet (utenfor USA).

Apple kunne putte nye 5,2 milliarder dollar i banken - drøyt 30 milliarder kroner. Samlet inneholder Apples pengebinge nå over 50 milliarder dollar i kontanter (over 290 milliarder kroner). En flott måte å avslutte finansåret på.

iOS-enheter overgår OS X

Også iPhone-salget har økt dramatisk, til tross for leveringsproblemer og mye skriverier rundt antennen i nye iPhone 4. Hele 14,1 millioner iPhone-er ble solgt, en økning på 91 prosent sammenliknet med kvartalet året før.

- Hadde vi hatt flere, hadde vi solgt flere, sa Apple-finansdirektør Peter Oppenheimer.

iPad-salget er tilsvarende sterkt, og Apple oppgir 4,19 millioner solgte enheter for perioden. Etter bare seks måneder i salg har iPad gått forbi Mac. Og ennå er ikke det "magiske" produktet offisielt lansert i mer enn ti land, der Norge glitrer med sitt fravær. Salgsstart forventes i løpet av november, selv om ingenting offisielt ble kunngjort.

Også Apples offisielle Apple Store-butikker kan rapportere rekordtall, blant annet fra butikkene i Kina, Spania, Frankrike og England. Eneste skår i gleden er det stadig fallende salget av iPod-er, som sank med 11 prosent. Dette er en fortsettelse av en trend man har sett en stund nå.

Jobs gjør en overraskende opptreden

I anledningen det første kvartalsresultatet på over 20 milliarder dollar stakk Steve Jobs også innom pressekonferansen, hvor han vanligvis ikke pleier å delta. Apple-sjefen kunne melde om over 300 000 applikasjoner i iTunes App Store. Og ikke minst parkerte han RIMs BlackBerry, som iPhone nå har passert.

Noe overraskende fikk Apples mobilkonkurrent Android gjennomgå. Jobs hadde en lengre gjennomgang av forskjellen på åpne og lukkede mobil-OS og forretningsmodeller. Vanligvis pleier Jobs å forbeholde slikt til såkalte keynotes (åpningstaler) han selv holder på scenen. Som også lovet en rekke overraskelser før året er omme.

Han gikk også langt i å avkrefte rykter om en 7-tommer iPad, da en slik skjermstørrelse ble beskrevet som for små for fingre og brukergrensesnitt. Jobs antydet at leverandørene av iPad-konkurrenter som leverer tavle-pc-er i denne størrelsen burde levere med sandpapir slik at brukerene kan slipe ned fingrene (!).

På spørsmål fra Piper Jaffray-analytiker Gene Munster om noen oppdateringer rundt Flash svarte Apple-sjefen på sedvanlig vis:

- Flashminne? Vi elsker Flashminne.

For øvrig ble over 250 000 nye Apple TV-er solgt i den relativt korte perioden etter lanseringen 1. oktober. Jobs sa seg fornøyd med hvordan hobbyproduktet hadde gjort det så langt.

Du kan lese detaljene i denne pressemeldingen fra Apple.

Les om: