Beste måten å kjøre PC-spill på Mac

Beste måten å kjøre PC-spill på Mac

Hvilken virtualiseringsløsning er den beste for spill?

Skal du kjøre Windows-programmer på en Intel-Mac så har du to hovedalternativer: Starte hele maskinen i Windows - såkalt Boot Camp-modus - eller kjøre Windows i en virtualiseringsløsning. Sistnevnte har to hovedaktører: Parallels Desktop for Mac og VMWare Fusion. Hvilken er best?

Parallels vs VMWare

Av de to virtualiseringsløsningene er det Parallels' som er den eldste. Det betyr ikke automatisk at det er den beste, men det gir et fortrinn med tanke på erfaringsgrunnnlag. Da VMWare kom på banen med sin løsning var man i hvert fall garantert konkurranse. Parallels Desktop for Mac er nå i versjon 5, mens Fusion er i versjon 3 (final release).

Begge firmaene klarte relativt raskt å få de grunnleggende Windows-funksjonene opp. Det vanskeligste å implementere har vist seg ikke å være selve programstøtte, men driverstøtte. På en måte er det akkurat det samme som Windows faktisk sliter med selv.

Begge applikasjonene har spesialiserte drivere for de grunnleggende maskinvare-funksjonene som mus, tastatur, Disk IO, og slikt. Og skjermdriver. Sistnevnte har vist seg å være det mest utfordrende - om man vil ha full støtte for alle OpenGL-versjoner samt DirectX 9 shader-modeller.

Grafikk, takk

Akkurat grafikken er uansett ingen spøk. Ikke fordi alle som bruker slike løsninger nødvendigvis skal spille grafikkintensive spill, men fordi grafikkoperasjoner ofte er vitale deler av programmer man ellers assosierer med andre ting.

Grafikkortet kan være en vesentlig faktor i skjermoppfriskningen av for eksempel grafiske programmer som Photoshop, Illustrator eller InDesign. Også den nye Windows-versjonen Windows 7 stiller krav til GPU-en når det gjelder de fancy effektene i brukergrensesnittet.

Les også: Starcraft II snart til Mac

I en test gjennomført nylig av MacTech settes de to applikasjonene opp mot hverandre, med identiske operativsystem og maskinvareoppsett. Programvaren som det ble testet mot er FutureMarks 3DMark, et testprogram som måler grafikkortytelsen.

Og vinneren er...

Og testen viser klart at det er Parallels Desktop for Mac 5 som er den store vinneren. Både forgrunns- og bakgrunnselementer rendres slik de skal. Det samme gjelder partikkeleffekter. Man ser eksempler på billedoppfriskning rundt 60 bilder per sekund, noe som i de fleste tilfeller må kunne regnes som tilfredsstillende.

Fusion for Mac sliter i testen, dessverre. Vi har gjengitt videoen nedenfor, og det enkleste er å ta en titt selv. Men resultatet er ikke særlig oppløftende. Så for spill-interesserte Mac-ere som bare må ha de siste PC-spillene, er det vel Parallels som gjelder.

Men VMWare ligger heldigvis ikke på latsiden, og er for tiden aktuell med en åpen beta av Fusion for Mac v3.1. Denne kan lastes ned her . Og det er spesielt gamere og 3D-brukere som vil ha glede av støtte for OpenGL 2.1 på både Windows Vista og Windows 7. I tillegg skal det være gjort forbedringer for DirectX 9.0 SM3-ytelsen, slik at vi forhåpentligvis nå har bedre DirectX 9.0C-kompatibilitet. Test selv.