Billig firekjerne fra AMD

Billig firekjerne fra AMD

Athlon II X4 620 skal være markedets rimeligste firekjerneprosessor.

AMD kan ikke konkurrere med Intel når det gjelder å ha de aller raskeste prosessorene på markedet for vanlige stasjonære pc-er. Det vi imidlertid har sett det siste halvåret er at AMD i de lavere prissegmentene gjerne kan være et meget godt valg. Vi har tidligere testet noen av AMD Athlon X2- og Athlon II-prosessorene, og konkludert med at dette har vært prosessorer som har gitt svært mye for pengene.

Hittil har man i Athlon II-serien hatt prosessorer med to kjerner basert på den samme arkitekturen som benyttes av Phenom II. Med Athlon II X4 620 og 630 får denne serien også sine første firekjerneprosessorer. I USA går Athlon II X4 620 under den magiske 100-dollars-grensen. Foreløpig er det få norske forhandlere som har fått inn de nye modellene i deres prislister, men utgangspunktet nå ser ut til å være at prosessorene vil koste cirka 850 og 1 050 kroner inklusive mva. Vi tror det kan gå ytterligere litt lavere når de forhandlerne som tradisjonelt er billigst får prosessorene på plass. Intels rimeligste firekjerneprosessor er Core 2 Quad Q8200 koster cirka 1 200 kroner. Ytelsesforskjellen mellom Athlon II X4 620 og Core 2 Quad Q8200 er svært liten.

LES OGSÅ:

TEST: MSI 785GM-E65 - Rimelig og avansert

Forskjellen mellom Athlon II X4 620 og 630 ligger i klokkefrekvens -- 2,6 kontra 2,8 GHz. Det er ellers totalt 2 megabyte andrenivås hurtigbuffer. En forskjell opp i mot Phenom II X4 er da at Athlon II X4 mangler tredjenivås hurtigbuffer. For eksempel Phenom II X4 920 har også 2,8 GHz klokkefrekvens og 2 megabyte andrenivåbuffer, men i tillegg 6 megabyte tredjenivåbuffer. Andrenivåbufferen er fordelt med 512 kilobyte for hver kjerne, mens tredjenivåbufferen deles mellom kjernene.

Athlon II X4 har et maksimalt strømforbruk på 95 watt. I praksis vil det nok sjeldent være situasjoner hvor prosessorene kommer opp i sitt maksimale spesifiserte nivå. Prosessorene kan benyttes på hovedkort med soklene AM2+ og AM3. Dette betyr at prosessorens integrerte minnekontroller støtter både DDR2- og DDR3-SDRAM.

Alle prosessorene i AMDs Athlon II- og Phenom-serie støtter AMD-V, en virtualiseringsteknologi påkrevd for at XP Mode i Windows 7 skal fungere. Intel har en tilsvarende teknologi gjennom det de kaller Intel VT, men på en del av de rimeligere Core 2-prosessorene og på de fleste Pentium Dual-Core-prosessorene er ikke denne teknologien tilstede.

For dem som ønsker en rimelig pc kan Athlon II X4 620 kombinert med et hovedkort på AMDs 785G-brikkesett være en svært aktuell løsning. Dette brikkesettet har en integrert grafikkprosessor med DirectX 10.1-støtte og mulighet for maskinvareakselerasjon av de fleste aktuelle videoformater som trenger det.

Les om: