Billig lynnedslag fra AMD

Billig lynnedslag fra AMD

Designutfordreren vil utvikle en lettversjon av Intel Thunderbolt.

Det er ikke bare innen prosessorer og pc-design at AMD varslet at de ville utfordre Intel under CES. Selskapet viste også fram en løsning de kaller «Lightning Bolt», som er en «lettversjon» av grensesnittet Thunderbolt.

Navnene er ellers synonymer av hverandre på engelsk. Tidligere under CES har AMD lansert alternativet Ultrathin til Intel Ultrabook. Utfordringen ligger med andre ord ikke akkurat i navnegivingen for AMD.

Lightningbolt skal kombinere Displayport med en begrenset USB 3.0, melder nyhetstjenesten til PC World. Tanken er at kombinasjonen skal brukes til å lage dokkingløsninger for bærbare. Intel Thunderbolt for sin del har en datakanal som fungerer best for datalagring og tyngre fillaster. Det innebærer at én kabel er nok til å overføre høykvalitetsgrafikk og store fillaster samtidig. Den teoretiske kapasiteten er 20 gigabit per sekund.

All denne kapasiteten i én tynn kabel og ditto plugg/støpsel passer som varm kniv i smeltet smør for de ultrabærbare fra Intel. AMD mener at det er rom for en enklere variant for brukere som ikke krevet så mye ut av en periferiløsning.

AMD antyder at deres løsning kommer til å koste som ned mot én dollar (ca seks kroner) per pc. Det er voldsomt mye lavere enn Thunderbolt, som skal ha en kostnad på rundt 80 dollar (470 kroner) per port.

Under en demonstrasjon av en svært tidlig løsning under CES innrømte AMD at deres løsning ikke ga like effekt mye som en ordinær USB3-løsning. Hvor mye svakere løsning det er snakk om ville de ikke oppgi. Den teoretiske maksimale kapasiteten til USB 3.0 er 4 gigabit per sekund. Til gjengjeld kan Lightning Bolt levere strøm. Med andre vil Lightning Bolt kunne redusere kabelvasen på skrivebordet forholdsvis grundig.

Lightning Bolt skal være ferdig til sommeren, og de første produktene skal komme i slutten av året.