Billig-pc i produksjon

Billig-pc i produksjon

Etter flere års planlegging og publisitet går 100 dollar-pc-en endelig i produksjon.

Billig-pc-en som skal gi millioner av barn i tredje verden tilgang til data tas i produksjon senest i andre kvartal 2007. Dette har organisasjonen bak pc-en, OLPC (One Laptop Per Child), kunngjort.

Dermed er ventetiden snart over på billig-pc-ene. Prosjektet, som er et initiativ av Nicholas Negroponte i MIT, har vært lenge omtalt i mediene, men produktet har ikke funnet vei til brukeren enda.

Det er Taiwans Quanta Computer som har den største avtalen for produksjon. Selskapet skal nå gire opp hastigheten bak prosjektet og levere de første pc-ene i første halvdel av 2007.

Selskaper regner med å kunne produsere minst 10 millioner av billig-pc-ene i løpet av det første produksjonsåret. Noen store avtaler har kommet inn, men noen andre land, som India, har avvist pc-en som ubrukelig.

Mangler harddisk

OLPC-gruppen, som ledes av Negroponte, prøver å overtale myndighetene i ulike land å satse på billig-pc-en. Målet er å gi millioner av barn tilgang til data, noe som ifølge gruppen bidrar til å minske det digitale gapet som er i ferd med å oppstå for nye generasjoner.

En av de viktigste gjennombruddene for bærbare pc-er er billig lcd-skjerm. Med ny teknologi kan det bygges pc-er med en skjermpris på 35 dollar, langt under det hva vanlige skjermer til bærbare koster.

OLPC har også redusert mengden programvare på pc-en, slik at den blir billigere.

- Vanlige bærbare har en slags digital fedme. To tredeler av programvare brukes for å styre den siste tredelen, som gjør det samme på ni ulike måter, skriver OLPC på sin webside.

100 dollar-pc-en kjøres Linux OS på en 500MHz prosessor fra AMD, og er klar til bredbåndsbruk. Den bruker 128MB DRAM og 500 MB flashminne, men har ikke harddisk.

Les mer om prosjektet .

Komponenter