Billig og stillegående Radeon

Billig og stillegående Radeon

Med mindre enn en uke igjen til lansering slipper AMD nye detaljer rundt Radeon 3800-serien.

Det meste tyder på at AMDs nye Radeon-serie vil slippes 15. november, torsdag om en uke. Nå har selskapet offentliggjort informasjon rundt pris, ytelse og støynivå.

LES OGSÅ: Raskere AGP-kort på vei

Ifølge dokumentasjonen som følger med de seneste grafikkortdriverne fra AMD/ATI vil de nye kortene hete Radeon HD 3850 og 3870. Begge kortene er nemlig støttet via den nye driverpakken.

Enn så lenge ser det ut til at HD 3870-modellen ikke vil være i stand til å måle seg helt med Nvidias nye Geforce 8800 GT-kort med 512 megabyte minne. Radeon HD 3850 ser også ut til å yte noe dårligere enn Geforce 8800 GT med 256 megabyte minne, som kortet etter planen skal konkurrere direkte med.

Fremfor å legge vekt på rå ytelse vil AMD heller fokusere på pris, og ser ut til å gjøre seg klar til en virkelig priskrig for å lykkes med de nye kortene. Flere nettbutikker har allerede lagt ut pris og informasjon om kortene på sine sider. Hvis disse tallene er til å stole på ser prisen ut til å havne på rundt 250 Euro for HD 3870-modellen og 180 Euro for HD 3850. Det kan fort bety henholdsvis 2 000 og 1 500 kroner her til lands.

Et viktig element for å friste kundene til kjøpe grafikkort om dagen, er mest mulig stillegående kjøleløsninger. Ved å benytte seg av 55 nm produksjonsteknologi er AMD i stand å redusere strømforbruket, hvilket igjen gir mindre varmeutvikling og dermed reduserte avkjølingskrav. Dette gjør også at det stilles mindre krav til avkjøling av pc-en ellers, samt mer moderate krav til strømforsyning. Lavt strømforbruk og varmeutvikling kan bli spesielt sentralt for entusiaster som vil benytte to eller flere kort i Crossfire-konfigurasjon.

Radeon HD 3870 vil utstyres med den heftigste kjøleløsningen, og vil ta opp to kortplasser i pc-en. Støynivået på referansekjøleren fra AMD er opgitt til 34 dB. Til sammenligning oppgirs det 43 dB for Nvidias referansekjøler for GeForce 8800GT.Lillebror HD 3850 vil kun ta opp en kortplass, og avgi cirka 31 dB. Riktignok blir sammenligninger på tvers av produsenter når det gjelder støynivå kun veiledende. Mange av grafikkortprodusentene vil trolig heller ikke benytte referansekjølerne, men egne løsninger.

Kilde: Inquirer

LES OGSÅ: Ny GeForce i mellomklassen

Les om: