Billigste DX10 fra AMD

Billigste DX10 fra AMD

Test: Grafikkort basert på AMDs rimelige ATI Radeon HD 2000-modeller av grafikkprosessorer er nå på markedet.

Toppmodellen i ATI Radeon HD 2000-serien har ikke klart å konkurrere med Nvidias GeForce 8800-serie. For de aller fleste vil det imidlertid være kort som er rimeligere enn dette som er aktuelle. Vi har sett på Radeon HD 2400 Pro, som er den ekleste modellen.

LES OGSÅ: Grafikkort med turbo

Kortet vi har sett på er en referansemodell fra AMD. Kortene som vil være i salg fra partnere, som blant annet Sapphire, Powercolor, MSI og Asus, vil rent ytelsesmessig ikke skille seg så mye, med mindre ikke selskapet velger å benytte ekstra raskt minne på kortet. Grafikkort med HD 2400 Pro-grafikkprosessoren vil koste fra rundt 400 kroner. Prisen vil kunne være avhengig av tilkoblingskonfigurasjon, og om adapter for HDMI-tilkobling følger med.

God på video

Selv om Radeon HD 2400 Pro har støtte for DirectX 10, er dette definitivt ikke et kort for de som stiller spesielle krav til oppløsning og visuell kvalitet i spill. Strengt tatt er det imidlertid heller ikke så mye mer som kan forventes fra Nvidias grafikkprosessorer i samme prisklasse. Hvis pc-en benyttes en del til spilling, anbefaler vi minimum at man går for kort basert på ATI Radeon HD 2600 XT eller Nvidia GeForce 8600GT. Man snakker da om grafikkort til rundt tusenlappen.

Radeon HD 2400 Pro gir et relativt godt resultat når det gjelder videoavspilling, også på HD-video. Kortet avlaster prosessor effektivt også på Blu-ray- og HD DVD-avspilling, og HD-videofiler ellers basert på de vanligste formatene. Radeon HD 2400 Pro vil gjerne være passivt avkjølt, og i kombinasjon med at kortet via adapter har HDMI med lydstøtte kan det være høyst aktuelt å benytte det i et htpc-oppsett – en pc som står dedikert tilkoblet en tv eller lignende. Noen kort leveres fra fabrikk med HDMI-adapteren, mens for andre må denne kjøpes i tillegg. Det er viktig å merke seg at dette ikke er en vanlig DVI-til-HDMI-adapter, men en adapter som også leverer lyd direkte fra lydkortet. Den vanlige konfigurasjonen for HD 2400 Pro-kortene vil være en DVI-tilkobling, en analog VGA-tilkobling og tv-utgang.

Konklusjon

Trenger man kun et helt enkelt grafikkort, kan et Radeon HD 2400 Pro-kort være et helt kurant valg. Som sagt starter prisen på rundt 400 kroner, men man burde samtidig merke seg at de rimeligste Radeon HD 2600-kortene koster under 700 kroner. Disse er noe bedre både på video og 3D. Rent kompatibilitetsmessig kan det være fordeler med å ha DirectX 10 på plass, selv om man ikke spiller spill i noen større grad, ettersom man ikke skal se bort fra at det kommer applikasjoner som kan utnytte teknologien.

LES OGSÅ: Budsjettkort med masse minne

Les om: