Bittelille Pi nå med Linux

Bittelille Pi nå med Linux

Den ørlille datamaskinen Raspberry Pi ble utsolgt på få timer. Nå har utviklerene laget en versjon med Linux.

Raspberry Pi, datamaskinen på størrelse med et kredittkort, ble lagt ut for salg 29. februar. Noen få timer senere var den utsolgt.

Mikropc-en er beregnet på å brukes til opplæring av neste generasjon it-utviklere, og da er det passende at selskapet Raspberry Pi Foundation nå har sluppet en Linux-versjon for den lille enheten.

Basert på Arch Linux

Operativsystemet er basert på Arch Linux, som utviklerne mener tilbyr en passende base å jobbe videre utifra, skriver nettstedet Techeye.

Riktignok er distribusjonen nok ikke den enkleste å håndtere, og egner seg kanskje ikke for nybegynnere eller andre som ikke har tidligere erfaring med friprog-systemet.

En av årsakene er at distribusjonen ikke kommer med grafisk brukergrensesnitt, noe utviklerne mener de fleste bør klare å installere på egen hånd. Men siden Raspberry er ment som et læreverktøy, så er det vel egentlig ganske passende at man må gjøre en liten innsats for å kunne utnytte maskinen.

Operativsystemet skal etter planen oppdateres regelmessig med små intervaller, i stedet for større månedlige oppdateringer.

Stor pågang

De første 10.000 enhetene ble revet vekk i løpet av de første par timene etter det ble åpnet for salg. Distributøren RS Components sier i en pressemelding at titusenvis av kunder forsøkte å bestille en av de små datamaskinene, og at selskapet aldri har opplevd noe lignende.

Salget ble forøvrig begrenset til én maskin per kunde, både for å unngå at de blir lagt ut for salg på Ebay og lignende og for å kunne "nå så mange mennesker som mulig", ifølge en melding på Twitter.

Om du er en av de heldige 10.000 som fikk kjøpt en Raspberry Pi så kan du laste ned Arch Linux for enheten her.

Komponenter