Blandet mottakelse for Kindle Fire

Blandet mottakelse for Kindle Fire

Amazons Kindle Fire-nettbrett gir mye for pengene, men er ingen «iPad-killer».

Amazon har nå begynt å selge sitt nye nettbrett Kindle Fire i USA. Nettbrettet skiller seg fra de tidligere Kindle-nettbrettet fra Amazon ved at det har en vanlig lcd-fargeskjerm, ikke monokromt «elektronisk papir» som har gjort Kindle-enhetene til populære e-boklesere.

En rekke amerikanske teknologijournalister og testere har kastet seg over det nye nettbrettet, og naturlig nok er det mange som gjør sammenligninger mellom Kindle Fire og Apples iPad.

Vel verdt pengene

Amerikanske PC World har gjennomgått en rekke av testomtalene og konkluderer med at testerne stort sett synes å være enige om at Amazons Kindle Fire er en interessant enhet.

Det kan være vel verdt pengene å prøve ut Kindle Fire hvis du hovedsakelig er interessert i å konsumere medie-innhold på en tavle-pc, heter det.

Men hvis du egentlig er på jakt etter noe som kan fungere mer som en slags korttids erstatning for en bærbar pc på en forretningsreise eller ferietur, er det utbredt enighet om at nettbrett-valget ditt fortsatt bør være en iPad, skriver PC World.

Med en pris i USA på 199 dollar (cirka 1150 norske kroner) før skatt, avgifter og frakt gir Kindle Fire god valuta for pengene. iPad starter til sammenligning på 499 dollar (nesten 2900 kroner) i amerikanske Apple Store og på 3890 kroner inklusive mva. i norske Apple Store.

Testerne fastslår også at det er et ganske stort tilbud av innhold til Kindle Fire via Amazons store utvalg av e-bøker, tidsskrifter, musikk, filmer, tv-show og Android-apper.

Kindle Fire er litt lettere enn iPad og er lettere å holde i hendene under en lengre leseøkt.

Treg og med lite minne

På den andre siden får enheten kritikk for en treg nettleser. Med et internminne på beskjedne åtte gigabyte er man dessuten avhengig av å være online for å få tilgang til mye av innholdet man har kjøpt og som lagres «i skyen». Med iPad har man til sammenligning valget mellom 16, 32 og 64 gigabyte.

Dessuten er det en del anmeldere som synes at Kindle Fire-skjermen er for dårlig. Vi snakker om en sju-tommers skjerm med oppløsning på 1024 x 600 punkter og 169 piksler per tomme. iPad har til sammenligning en 9,7-tommers skjerm med oppløsning på 1024 x 768 punkter ved 132 punkter per tomme.

PC World siterer fra Engadgets omtale, der det heter at Kindle Fire-skjermen er fin til å se video på, men at den føles for liten når man leser tidsskrifter, barnebøker og tegneseriehefter. Da må man drive med hyppig inn- og ut-zooming, skriver anmelderen. Flere andre testere slutter seg til denne vurderingen.

Foreløpig er Kindle Fire altså ikke tilgjengelig i Europa. For det første er det ikke uvanlig at amerikanske firmaer som Amazon, Apple og andre gjør en del av produktene sine tilgjengelige i USA før de eksporteres til andre land. For det andre er det en kontrovers mellom Amazon og EU om nettleseren som benyttes i Kindle Fire. Den lagrer all informasjon om brukerens nettsurfing på Amazon-servere i USA, noe EU ikke godtar.

Les om: