Blåser nytt liv i prosessorkrigen

Blåser nytt liv i prosessorkrigen

AMDs første firekjerneprosessor for servere blir klar for markedet i august.

AMD avviser nå alle spekulasjoner om at selskapets første firekjerners Opteron-prosessor, med kodenavn Barcelona, blir forsinket.

LES OGSÅ: Før og bedre enn Intel

For AMD ville en forsinkelse raskt kunne gitt Intel ytterligere marknadsandeler, og etter et underskudd på 611 millioner dollar i første kvartal, trenger AMD sårt et produkt som kan få fart på omsetningen.

De som tror att serverkrigen mellom de to erkerivalene er over tar feil. For det er neppe tilfeldig at Intel hevder de har solgt en million eksemplarer av sin konkurrent samme dag som AMD lover levering i august.

80 prosent raskere

Med Barcelona har AMD forbedret mange sentrale elementer som har vært oversett av prosessorprodusentene de senere åra. Et eksempel er en helt ny flyttallsenhet som vil være 128-bit bred, referert til som SSE128.

Ifølge AMD vil denne arkitekturen være 80 prosent raskere enn dagens Opteron-prosessorer på flyttallsoperasjoner, som er en sentral del av oppgaver som enkoding av lyd og video, bildebehandling og så videre.

Ved å separere flyttallsenheten fra heltallsenheten, vil dette også gi virtualisering et betydelig løft.

En oppdatering av selskapets strømsparingsteknologi, PowerNow, lover også å kutte energitilførselen på kjernenivå til de deler av prosessoren som ikke er i bruk.

Barcelona skal dermed ha en termisk design på rundt 65-90 Watt, som er like mye – eller lite om du vil - som dagens utgaver av Opteron.

De første utgavene av Opteron med fire prosessorkjerner vil dukke opp i servere fra blant annet Sun, og disse skal være leveringsklare i september.

LES OGSÅ: AMDs Phenom klar i høst

Les om: