Bli ekspert på Mac

Bli ekspert på Mac

Her er 18 snarveier du bør lære deg først som sist.

Avslutt flere programmer

Si at du har fire programmer i gang som du vil avslutte. Trykk Kommando-Tab for å veksle mellom programmene. Trykk Tab til du står på det programmet du vil avslutte. Hold Kommando, trykk på Q og trykk på tab-tasten videre til neste program, trykk Q og fortsett til du har avsluttet de programmene du ville. Ganske kjekt, du behøver altså aldri å veksle til programmet for å avslutte det.

Rask utlogging

Skift-Kommando-Q åpner en dialogboks og logger ut brukeren din etter 60 sekunder om du ikke avbryter prosessen. Har du passord på kontoen din blir datamaskinen låst og den kan bare åpnes med passordet ditt. Perfekt om du jobber i et kontorlandskap med i overkant nysgjerrige kollegaer.

Finjustere volumet

Har du irritert deg over at volumet justeres med så store steg når du trykker på volumknappene på Mac-en din? Det føles litt ut som den berømte ketsjup-effekten - alt eller ingenting. Men sånn trenger det ikke være - lær deg snarveien Skift-Alt-volumknapp som lar deg finjustere volumet. Hvert steg blir nå i stedet fire steg!

Gjem docken raskt

Docken er vår venn, men av og til føles det som den tar opp unødvendig mye plass på skrivebordet. Løsningen er Kommando-Alt-D som gjemmer og henter frem docken raskt. Perfekt om du vil ha mer plass på skjermen uten å måtte endre innstillingene for Docken permanent i Systeminstillinger.

Bytt program

Med tastekombinasjonen Kommando-tab veksler du mellom dine aktive programmer uten å måtte bruke Exposé og musen din. Enkelt og greit.

Åpne programmappen

Laster du ned og installerer mange små fiffige programmer du ikke husker navnet på? Da er det vanskelig å søke etter dem med Spotlight når du vil starte dem. Åpne et Finder-vindu og trykk Kommando-Skift-A så åpnes programmappen og du ser alle programmer du har installert på din Mac. Trykker du Kommando-Skift-U kommer du direkte til den lille bortgjemte, men nyttige verktøymappen.

Slik tømmer du papirkurven raskere!

Papirkurver har en tendens til å bli overfylle før vi tar oss bryet med å tømme dem. Akkurat sånn er det med papirkurven i OS X også. Men egentlig er det barnslig enkelt å tømme den - Kommando-Skift-Alt-Backspace tømmer papirkurven uten noen dialogrute som spør deg om du virkelig vil tømme den.

Avslutt programmer som ikke reagerer

Programmet svarer ikke. Badeballen har kommet på skjermen for å bli og frustrasjonen når raskt nye høyder. Da er det Kommando-Alt-Esc som åpner dialogvinduet og gir deg muligheten til å velge hvilket program du må tvangsavslutte når det ikke reagerer lenger.

Hvile, skru av eller starte på nytt raskere!

Ctrl-eject henter frem dialogvinduet der du kan velge mellom å starte på nytt, sette maskinen i hvilemodus eller skru helt av. Når vinduet er fremme trykker du bare R for å starte på nytt, S for å sette maskinen i hvilemodus eller Kommando-pluss for å avbryte. For deg med en bærbar Mac går det selvfølgellig like raskt, om ikke raskere, å trykke på strømknappen, der får du frem samme valg.

Ommøblering i menyfeltet

Er du lei av at ikonene i verktøylinjen i ulike programmer ligger hulter til bulter og ikke sånn som du vil ha dem? Lett som en plett! Hold inne Kommando samtidig som du klikker på musen din og drar, så kan du flytte om ikonene i de ulike menyfeltene nøyaktig som du vil ha dem.

Trinnløs zoom

Okei. Kanskje ikke den perfekte starten - her må du faktisk bruke musen litt, men du behøver ikke flytte på den. Kommando-rullehjulet (kulen i Mighty Mouse) gir deg nemlig en trinnløs zoom av alt som synes på skjermen din. Du kan til og med zoome i filmer. Skulle ikke snartveien fungere, bruker du Alt-Kommando-8 for å aktivere zoomen som ellers finnes under Særlige behov i Systemvalg.

Slukk skjermen!

Skift-Ctrl-eject lar deg raskt og enkel slukke skjermen, perfekt om du ikke vil sette Mac-en din i hvilemodus, men ikke forstyrres av det som foregår på skjermen.

Veksle mellom fanene

For å slippe å bruke musen når du skal bytte faner bruker du bare Ctrl-Tab og navigerer deg frem til den fanen du vil. Fungerer i både Safari og Firefox.

Markere tekst

Om du markerer tekst med musen kan du spare inn mye tid på å bruke tastaturet i stedet. Skift-pil lar deg markere enkelte tegn eller markere hele rader opp/ned. Skift-Alt-pil markerer hele ord og markere ord Skift-Kommando-pil markerer til slutten av raden. Og husk selvfølgelig; Kommando-C for å kopiere, Kommando-X for å klipp ut og Kommando-V for å lime inn.

Markere rekangulært

Okei, her får vi ta fram musen igjen, men det er et bra lite triks (som bare fungerer i Cocoa-programmer - hvilket innebærer at du kan scrolle i programmet så lenge du har et annet aktivt program eller vindu foran): hold nede Alt mens du markerer tekst, så behøver du ikke markere med full sidebredde. Praktisk når noen sender deg en tabell som er bygget opp med mellomrom.

Juster volum uten lydeffekten

Hvis du ikke vil skru av lydeffekten som høres når du endrer volumet helt, så kan du gjøre det midlertidig gjennom å holde inne Skift når du endrer volumet.

Flere tastatursnarveier som ikke finnes. Ennå...

Det er vel ikke så farlig? Forhåpentligvis har du en god hukommelse og har pugget tastekominasjonene, for det finnes så mange flere! Og vi vil minne deg på at du faktisk kan legge til egne mulige og umulige tastatursnarveier gjennom å bruke innstillingspanelet du finner under: Systeminnstillinger > Tastatur og mus >Tastatursnarveier.

Artikkelen er skrevet av Jimmy Lee Skrufve i Macworld Sverige. Oversatt av Kirsti Østvang.

Les om: