Bluetooth overtar på håndleddet

Bluetooth overtar på håndleddet

Også Suunto går over til BT 4 med treningsuret Ambit 3.

Hva gjør Apple med klokken? spør alle seg.

Samtidig går veletablerte pulsur-produsenter over til Bluetooth LE 4.0 som trådløs protokoll.

Smartklokke-kampen som utspiller seg i markedet for tiden, dreier for noen seg om å krympe en smarttelefon ned til noe som får plass rundt håndleddet. Men også aktører på fitness-markedet trenger å tenke i nye baner når de to verdenene nå møtes.

Garmin har ledet an med en hel familie med trenings-relaterte ur som inkorporerer en lang rekke sensorer for å kommunisere med maskinvare, fra pulsbånd til trinnmålere eller kraftmålere for sykkel.

Dette i tillegg til å overføre denne informasjonen til en datamaskin eller smarttelefon. Tidligere (og forsåvidt også fremdeles) går det i ledninger med spesielle kontakter, men i det siste har også trådløs overføring via WiFi og Bluetooth etablert seg.

Garmins toppmodeller har inntil fire ulike radioantenner: WiFi, Bluetooth, GPS og ANT+. Mulighetene er store med så stor bredde, men mange har opplevd problemer med blant annet GPS-nøyaktighet i navigasjons-modellen fenix2, som har alle disse antennene på meget liten plass.

Suunto goes Bluetooth

Finske Suunto derimot viser måtehold - beholder selvfølgelig GPS, men velger i den nye toppserien Ambit 3 å kaste ut ANT+ til fordel for Bluetooth. Til manges fortvilelse, sikkert - spesielt på sykkel-fronten har nok mange investert adskillelige antall kroner i tilbehør.

Til gjengjeld er fordelen blant annet at et bredere spekter av nytt tilbehør kan benyttes (som oftest benyttet de ulike produsentene seg av proprietære ANT+ protokoller) i tillegg til innebygget kommunikasjon med iPhone eller Mac. Så intet behov for ANT+ dongler hverken på skrivebordet eller i lommen. Dette kommer godt med, spesielt dersom man deltar i lengre aktiviteter off grid der man ikke har nett-tilgang, men kan mellomlagre økter på en iPhone.

Garmins klokker med WiFi har selvfølgelig den utmerkede egenskapen at de kan operere helt på egenhånd mot internett via wlan (i forhåndsdefinerte trådløse nett), men heller ikke dette har Suunto prioritert. Og det kan hende det er et klokt valg.

Ambit 3

Mange entusiaster kjenner til Ambit-serien, som siden introduksjonen i 2012 har blitt oppdatert med et helt spekter av modeller i 2-serien: En navigasjonsvariant, en multi-sportsvariant og en egen modell for løping. Dette i tillegg til flere fargekombinasjoner samt tilvalg for ripefritt safirglass for enkelte modeller.

De som har ønsket seg et helt nytt utseende blir skuffet, for Ambit 3 er tilnærmet lik forgjengeren. Det kommer en helt ny blå modell til, men andre fargekombinasjoner utgår.

Også hva angår funksjoner er det begrenset med nyheter - den største nyheten ligger nok i Bluetooth-potensialet, men som likefullt er stort. Det ligger mange muligheter i iPhone-kobling - mer om dette nedenfor.

Så hva er nytt ved siden av BT LE? Minnet er doblet, til glede for ultramaraton-løpere eller triathlon-deltakere i lange events. Klokkene har også innebygget akselerometer som kan bidra til aktivitetsmåling, noe som også gir et mer finmasket bilde av restitusjons-behovet.

Og takket være utvidelsesmulighetene som ligger i Suuntos mange små-apps over Movescount-skyen, kan ulike tilleggsfunksjoner som VO2 Max og liknende legges til etter eget ønske. Man kan faktisk programmere sine egne små-apps!

Noe mange ønsket seg for en ny Ambit-modell var vibrasjon, fargeskjerm eller trykkfølsomhet, slik man finner i Garmins premium-typer. Ikke noe av dette har kommet til, og kanskje spesielt vibrasjon er et stort minus for mange.

HRM for svømmere

En nyhet på maskinvare-fronten er et helt nytt pulsbelte. Dette måtte rimeligvis komme, siden de gamle ANT+ beltene ikke vil virke mot Ambit 3. Så det nye beltet har en fysisk noe mindre sensor, som er kjekt, men også en annen hendig nyvinning: mellom-lagring.

Dette er i første rekke utviklet for svømmere. I vann vil ikke trådløs-sensorene ha effekt nok til å kunne trenge gjennom til klokken, så den kan like gjerne ligge igjen langs bassengkanten (om du tør). Men det nye pulsbeltet vil spare på aktiviteten, inkludert antall tak, og overføre dette til klokken når du er ute av vannet.

Faktisk kan beltet snakke direkte med en iPhone, også - så om ikke behovet for et ur er der, kan du altså klare deg med kun selve beltet og en iPhone. En av Bluetooth-fordelene.

iPhone-integrasjon og ny app

Men det stopper ikke der - for Bluetooth-linken gjør at man også kan motta push-meldinger fra en iPhone på håndleddet, som for eksempel innkommende tekstmeldinger, telefon-anrop og liknende. Akkurat her savner man vibrasjon, selvfølgelig.

Men mer nyttig er nok muligheten for å kunne la telefonens skjerm speile klokken - slik at for eksempel løpende feedback som hastighet, kadens og tid. Spesielt nyttig for syklister som kan montere en iPhone på styret.

I tillegg kommer Suunto med en ny utgave av Movescount-appen, som ikke akkurat har glimret så langt. Den nye appen skal være på høyde med hva man forventer, og også finner i andre apps, som for eksempel Strava. Og mens vi er inne på det: Også Movescount kan nå automatisk speile treningsdata mot Strava - dette kan du sette opp allerede i dag i online-versjonen.

BT-koblingen gjør også at urets ulike skjermvisninger kan tilpasses on the fly, uten å måtte kables til en datamaskin og gå inn på Movescount på nett (slik man må idag).

3D-film

Og en litt spektakulær bonus som Suunto legger ved er muligheten for å lage såkalte Suunto Movies - her legges GPS-sporet og treningsdataene oppå et 3D-kart for avspilling som en film. I tillegg kan man ta bilder med iPhone underveis og disse vil også inngå i det ferdiget produktet - som man kan dele med venner via sosiale medier.

Suunto Ambit 3 kommer i september (Android-støtte først i løpet av neste år), og kan allerede forhåndsbestilles enkelte steder på nettet. Priser forventes å være tilsvarende dagens. For full BT 4-støtte behøves iPhone 4s eller senere.

Du kan lese mer om Ambit 3 her . Sjekk også ut noen promo-videoer nedenfor.

Les om: