Bra bredformat

Bra bredformat

PRØVEKJØRT: Skjerm-produsenten Mag er aktiv på det norske markedet igjen. Vi har prøvd to modeller. Holder de Mag-navnet i hevd?

Det gamle skjerm-merket Mag er gjenopplivet for norske pc-brukere etter å ha vært lite synlig på markedet her til lands i noen år.

Taiwan-merket Mag har eksistert siden 1987, og selskapets skjermer har til tider gjort seg godt bemerket på det grafiske markedet - i glanstiden for crt-skjermene.

Så sent som for fem-seks år siden leste vi utenlandske testomtaler der Mags crt-skjermer scoret godt i tester der det ble lagt stor vekt på høy oppfriskningsfrekvens.

I Norge har imidlertid merket levd en forholdsvis anonym tilværelse i noen år.

Nå har Oslo-firmaet Technoscan tatt inn Mag-skjermer, i første omgang to lcd-modeller på henholdsvis 20 og 22 tommer - begge i breddeformat.

LES OGSÅ: Kanonbra 30-tommer fra Dell

Lyssterke skjermer med kort responstid på ned til fem millisekunder er hovedsalgsargumentene som brukes for Mac-skjermene

Mag TU2253W LCD

Mag TU2253W LCD er en 22-tommers tft-bredformatskjerm med oppløsning på 1680 x 1050 punkter. Skjermen har to D-SUB-innganger (for vga-kontakter), én dvi-inngang og én lydinngang til de innebygde høyttalerne.

Skjermen har et oppgitt strømforbruk på 60W, og dimensjonene 516 mm (bredde) x 387 mm (høyde) x 186 mm (dybde), medregnet foten.

Med to vga- og én dvi-inngang kan man ha tre pc-er - eller pc pluss spillkonsoll - koblet til skjermen samtidig, og så kan man ved hjelp av meny- og input-knappene på undersiden av skjermen velge hvilken enhet som skal være den aktive.

Dette er også praktisk når man bruker skjermen til presentasjoner – skjermen er stor nok til å brukes til det formålet med en håndfull tilskuere som sitter forholdsvis nært inntil skjermen.

20-tommersskjermen (t.v.) har plastfot, 22-tommeren har aluminiumsfot.

Strømforsyningen er innebygd i skjermen, slik at det bare trengs en enkel strømledning, ikke noen stor, ekstern strømforsyning.

Det er to innebygde høyttalere i skjermen. I reklamen skryter Mag av fantastiske multimediehøyttalere. Men med en effekt på to watt snakker vi om ganske beskjedent lydnivå og ditto lydkvalitet.

Derfor er det nok bare pc-brukere i kontormiljø der lyden må være på lavt nivå, som vil nøye seg med de innebygde høyttalerne. Det samme gjelder for de fleste av konkurrentene.

Betjeningsknappene sitter i forkant på undersiden av skjermen og gir grei tilgang til menyvalg og lydjustering.

Vi prøvde skjermen både mot en Mac og en Windows-pc og opplevde den som lyssterk og med god kontrast, samtidig som den ga god opptegning av skyggepartiene i 3D-animasjonene i testprogrammet AquaMark3.

Skjermen hang også godt med både på videoredigering og på kjøring av videofilm fra dvd.

Stilige og effektive betjeningsknapper på 22-tommerskjermen fra Mag.

Som de fleste skjermer har imidlertid også Mag-skjermene godt av skikkelig kalibrering. Fabrikkinnstillingen ga et vel lyssterkt og nesten litt blast bilde. Foruten en runde med kalibrering basert på «synsing» gjennomførte vi mer profesjonell kalibrering med Colorvision Spyder2pro, som har en skikkelig kalibreringssensor. Resultatet ble utmerket, og vi fikk godt samsvar mellom Photoshop-bildene på skjermen og på utskriften.

Lysstyrken er oppgitt til 300 cd/kvm og kontrastraten er 700:1. Skjermen har en matt skjermflate som effektivt demper reflekser fra lamper og vinduer.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig lcd-skjerm

Skjermen leveres med bordstativ i aluminium. Helningsgraden på skjermen kan justeres, men ikke høyden over bordplaten. Bordstativet plasserer imidlertid skjermen ganske lavt over bordet, noe som gir god ergonomi.

Skjermen har en veiledende pris på 2 935 kroner inklusive mva.

Konklusjon: Mag LCD TU2253W er en bra skjerm til akseptabel pris, selv om den sikkert må slåss mot en del rimeligere konkurrenter på markedet. Vi tror de fleste vil bli godt fornøyd med bildekvaliteten på Mag-skjermen.

Mag LB2006W LCD

Mag LB2006AW LCD er lillebror til 22-tommersskjermen fra Mag, og som modellbetegnelsen antyder snakker vi om en 20-tommers skjerm i breddeformat - 20,1 tommer, for å være nøyaktig.

20-tommersskjermen har samme fysiske oppløsning som 22-tommeren: 1680 x 1050 punkter. Dermed ser faktisk skjermbildet enda skarpere ut enn hos storebror.

Mag er et merkenavn som har eksistert helt siden 1987.

I utgangspunktet forventet vi dårligere bilde, i og med at 20-tommeren ikke har dvi-inngang, bare én D-SUB-inngang (vga-inngang). Faktum var at vi ikke greide å se noen dårligere bildekvalitet på 20-tommeren tilkoblet med vga-kontakt enn med 22-tommeren med dvi-kontakt – begge er imponerende gode, etter vår mening.

LES OGSÅ: Dvi vil snart forsvinne

20-tommeren er naturligvis billigere enn 22-tommeren, og virker også litt «billigere» takket være en litt simplere plastfot. 20-tommeren har dessuten litt mer tradisjonelle betjeningsknapper på høyresiden av skjermen.

Men begge har stilig og kompakt design. Kombinert med god bildekvalitet og rask responstid gjør dette at de nye Mag-skjermene er verdige representanter for et merkenavn som har hatt en god klang tidligere.

For ordens skyld har vi ikke hatt mulighet til å måle om produsentens oppgitte responstid stemmer - på begge skjermene er den oppgitt til fem millisekunder.

Mag LB2006W-skjermen har en oppgitt lysstyrke på 300 cd/kvm, det samme som 22-tommeren, og kontrastraten er høyere enn hos storebror, 1000:1. Også 20-tommeren har to 2W-høyttalere.

20-tommersskjermen har en veiledende pris på 2 475 kroner inklusive mva.

Konklusjon: Mag LB2006W LCD er en 20-tommers lcd-skjerm som har gitt oss et godt førsteinntrykk og som viser at «gammeldags» D-SUB/vga-kontakt ikke synes å være noe hinder for god bildekvalitet, i hvert fall når det gjelder denne skjermstørrelsen.

Mer info om Mac-skjermene finner du hos importøren Technoscan .

Les om: