Bra nok for nettbrett, ikke mobil

Bra nok for nettbrett, ikke mobil

Google vil pusse mer på Android 3 før den tas i bruk i smarttelefoner.

Kildekoden brukt i nettbrettversjonen Android ”Honeycomb” 3.0 blir ikke offentlig tilgjengelig for smarttelefoner før den har fått en gjennomgang. Dette offentliggjorde Google før helga, i kjølvannet av en stim lanseringer av nettbrett basert på plattformen.

- Android 3.0 var designet fra grunnen av for enheter med større skjerm og noen nye funksjoner. Disse er super for nettbrett, men det krever litt mer arbeid og tilpassinger før de kan bli tilgjengelig for smarttelefoner, heter det fra Google ifølge PC Worlds nyhetstjeneste.

De store har allerede

Google sier at koden vil være klar når den er klar, uten å angi noen nærmere tidspunkt. Denne tilpassete versjonen skal ikke bare være for smarttelefoner. Android 3 skal også egne seg for tv-er og tv-bokser.

- Store produsenter har allerede tilgang til Honeycomb. Små produsenter og utviklere ser ut til å måtte vente i flere måneder før de får tilgang til koden. Det irriterer åpenkildekodemiljøet kraftig, hevder Gaurav Shukla i en bloggartikkel.

Trefrontspress

Google presses fra flere kanter. Omstarten av nettbrettmarkedet som Apple sto for i fjor, gjorde produkttypen brennaktuell. Store Android-produsenter slik som Samsung Electronics krevde en Android-variant som kunne brukes i en nettbrett-konkurrent. Når Google nå endelig er klar med en nettbrett-variant, forlanger utviklere at den frigis for andre enheter enn den var designet for.

Saken illustrerer også hvordan Android-suksessen endrer Google som virksomhet. Tidligere kunne selskapet stort sett gjøre hva det ville når det gjaldt hvor de ville gå videre. Med et økosystem av store maskinvareleverandører tvinges selskapet til å respondere og følge leverandørene.

Det tolkes også som en vesentlig del av fundamentet som vil gjøre Android til dominerende mobilplattform. I fjor skjøv de Symbian ned fra topplassen.

- Suksessen til Android-plattformen er drevet av at enormt mange maskinvareleverandører støtter plattformen for alle deler av markedet, poengterte Adam Leach, analytiker i Ovum.