Brukertips: Styr Opera med musa

Brukertips: Styr Opera med musa

En populær funksjon i Opera er å bruke enkle musebevegelser for å styre nettleseren.

Selv om de fleste nettlesere nå støtter en eller annen variant av musebevegelser for navigering og andre funksjoner, var det Opera som var først ute. Den norske nettleseren har støttet dette hele siden versjon 5, som kom i 2000. Selskapet har altså noen års forsprang på konkurrentene på dette feltet.

Der de andre nettleserne har et relativt lite utvalg med musebevegelser, kan du gjøre det meste i Opera på denne måten.

Felles for de aller fleste musebevegelsene er at de kombinerer det å trykke ned høyre museknapp og bevege musa i forskjellige retninger eller mønstre. Noen tar også rullehjulet i bruk. For at musebevegelsene skal fungere må du passe på å slippe knappen etter du har beveget musa.

Navigasjonsbevegelser

Ved å holde høyre museknapp inne og trekke musen til venstre og så slippe museknappen, blar du deg et steg tilbake i den aktive fanen. Gjør du det samme, men beveger musa mot høyre blar du deg fremover i den aktive fanen. Eventuelt kan du holde høyre museknapp inne mens du trykker raskt på venstre museknapp for å gå tilbake, eller holde venstre museknapp inne og trykke raskt på høyre museknapp for å bla fremover.

Dobbeltklikk i en tom fane for å åpne startsiden din.

Lenkefunksjoner

Mens du holder musepekeren over en lenke trykker du inn høyre museknapp, så trekker du musen ned for å åpne den i en ny fane. Du kan også holde knappen inne mens du beveger musa ned og opp, da åpnes nettsiden i en bakgrunnsfane.

Andre bevegelser

Felles for alle disse bevegelsene er, som tidligere, at du trykker høyre museknapp, beveger musa, og så slipper knappen.

Ny fane: Beveg musa rett ned.

Oppdater: Beveg musa opp og ned.

Maksimer fane: Beveg musa opp og til høyre.

Minimer fane: Beveg musa ned og til venstre.

Åpne samme nettside i ny fane: Beveg musa ned og opp

Lukke en fane: Beveg musa ned og til høyre, som om du skulle tegnet en stor L (den absolutt mest brukte for vår del).

Se flere musebevegelser hos Opera.

LES OGSÅ: Test: Opera 9.6 med få nyheter