Bryt 4 GB barrieren i Windows

Bryt 4 GB barrieren i Windows

Brukertips: Det finnes en måte å se alle 4 GB, uten å bytte til et 64-bit operativsystem.

Etter hvert som prisene på minne har gått ned, har mange oppgradert til 4 GB minne. Mange tror det er noe galt med minnebrikkene deres når de starter opp Windows og ser kun 3,5 GB minne. Det er ikke minnet som er problemet, ei heller operativsystemet, men x86-arkitekturen som majoriteten av dagens prosessorer er basert på.

Windows XP er et 32-bit operativsystem og kan ikke adressere mer enn 4 GB minne. Men hvorfor ser du ikke alle 4 GB da, tenker du? Grunnen til at du ikke ser 4 GB minne har sammenheng med hvordan maskinvaren i pc-en velger å allokere minne til sitt eget bruk. Men det finnes en måte å se alle 4 GB, uten å bytte til et 64-bit operativsystem.

Nyere prosessorer leveres med noe som kalles Physical Address Extension (PAE) – noe som gjør de i stand til å adressere mer enn 4 GB minne. For å aktivere PAE høyreklikk på Min Datamaskin, velg Egenskaper og velg fanen som heter Avansert. Trykk på Innstillinger-knappen som står nederst. Fra menyen for Oppstart og gjenoppretting trykk på Rediger-knappen. Nå vil Notatblokk åpne filen boot.ini. Skriv /PAE på slutten av linjen (se skjermbilde).

Rediger boot.ini filen din slik at den ser slik ut.

Advarsel: Du kan risikere at maskinen oppfører seg mer ustabilt etter å ha aktivert PAE. Dette skyldes problemer med drivere. Spesielt Windows XP er utsatt for dette, og gjør dette bare hvis du er sikker på hva du gjør. Windows Vista ser ikke ut til å være berørt i samme grad.

LES OGSÅ: Derfor skal du velge 64-bits Windows 7

Les om: